Само в Lupa.bg: Бивш шеф в ДАР върнат тихомълком в службата

Актуални новини
13:00 - 30 Юли 2021
6804
Само в Lupa.bg: Бивш шеф в ДАР върнат тихомълком в службата

Бившият зам.-председател на Държавна агенция „Разузнаване” Асен Тутеков тихомълком и без много шум е върнат на работа в агенцията, научи Lupa.bg от бивши разузнавачи. Странната стъпка на служебното правителство засега остава без обяснение, независимо от декларациите за публичност. 

Асен Тутеков беше освободен от поста през февруари 2020 г. Тогава правителствената пресслужба уведоми, че той сам е поискал да напусне, но не уточни подробности по каква причина.

До Lupa.bg обаче достигнаха слухове, че Тутеков решил да се измъкне от поста заради параноични опасения, че е обект на интересите на чуждо разузнаване. 

Кое обаче наложило настоящото му завръщане в ДАР? Сегашният шеф на агенцията - Антоан Гечев, който встъпи в длъжност през юни тази година, се принудил да го потърси и да го върне обратно на работа по чисто професионални причини, независимо, че Тутеков е известен с близките си отношения със старото ръководство на ДАР. 

„След идването на служебното правителство всички шефове на службите бяха изчегъртани. Махнаха председателя на агенцията Атанас Атанасов, заместникът му Ангело Прокопиев също напусна - по негова молба. Така новият шеф Гечев се оказа в небрано лозе – той нищо не разбира от разузнаване”, разказаха пред Lupa.bg бивши негови подчинени. 

Антоан Гечев беше заместник-директор на Служба „Военна информация” и според негови колеги професионалните му компетентности се ограничавали в рамките на тази служба. В ДАР Гечев „се видял в чудо”. Това го принудило без излишни фанфари да върне на работа Тутеков. 

„Тук голямата въпросителна е защо назначават отново човек, който само преди година е бил освободен! И то близък до бившото ръководство на ДАР и ГЕРБ. Чисто професионално това е недопустимо. Чудно дали президентът е наясно с всичко това. И всичко това става на тъмно, без излишен шум”, възмущават се в служба „Разузнаване”. 

Решението на Министерски съвет за назначението на Асен Тутеков е от 15 юли 2021 г.