Само в Lupa.bg : Бизнесменка съди отец Василий Сарян за църковен имот

Общество
08:16 - 19 Август 2019
6628
Само в Lupa.bg: Бизнесменка съди отец Василий Сарян за църковен имот

Бизнесдамата Мария Стоянова завежда дело срещу отец Василий Сарян заради имот в църквата „Свето Преображение Господне” в София, който духовникът е дал под наем, но не е спазил условията на договора, научи Lupa. bg.

Църквата „Свето Преображение Господне”

Отчето първо поверило срещу заплащане църковния имот на фирмата „Вассер Тех”, която по-късно го преотдала на фирмата на Стоянова „СМС-16” срещу 5 000 евро месечно. Въпреки тлъстия наем бизнесдамата трябвало да прави подобрения, които й стрували 400 000 лв.

По-късно Мария Стоянова открива редица нарушения между договора й за наем с фирма „Вассер Тех”, който е изготвен с подписа на отец Сарян. Именно заради това иска да съди иконома на храм „Свето Преображение Господне”.

Наетият от Стоянова имот представлява енорийски център, който обаче бил преобразуван със знанието на отец Сарян на търговски комплекс на три етажа, включващ ресторант, пекарна, сладкарница, магазин и детски кът. За промяната в предназначението на имота духовникът не е уведомил никого от църковната управа, както и че ще го дава под наем. И тъй като договорът между него и „Вассер Тех” е за 15 години, Светият синод е трябвало да разреши сделката. Това навярно не е направено, защото в документа за наем никъде не е отбелязано.

Ресторантът в църквата

Свещеникът има и друго нарушение. Търговският комплекс се намира на 5 м от храма, което е недопустимо по църковните канони. По устав не може да бъде на 100 м от черквата, та камо ли непосредствено до нея.