Само в Lupa.bg: Близо 500 българи минаха през сектата на Висарион

Общество
20:55 - 22 Септември 2020
11411
Само в Lupa.bg: Близо 500 българи минаха през сектата на Висарион

Най-загадъчната християнска секта в света - тази на кагебееца Висарион (Сергей Тороп) в Русия е на път да се разпадне, след като проповедникът, изживяващ се като Иисус, бе закопчан от ФСБ заедно с двама свои "заместници". 

Въпреки, че в огромния си процент последователите на сектата в сибирската тайга са руснаци, българи също продължават да живеят там. Последните данни са от 2013 г., когато журналисти издирват около 60 нашенци, пребиваващи в т.нар. Град на слънцето. Към днешна дата броят им е неясен, но се говори, че близо 500 българи са преминали на "обучение" при Висарион от 1992 г. досега. 

Lupa.bg ще ви разкаже историята на столичанката Елена М., която дава последните си спестявания преди кризата през 1995 г. с боновите книжа, за да замине в Сибир и да потърси спасение за душата си от хероинова зависимост тук, когато е на 25 г. Живее в едно от бунгалата на Висарион повече от 6 месеца и се връща, защото е изгонена. Битието й там, твърди, е низ от мизерия, къртовски труд, посегателства (включително сексуални) и в крайна сметка завършва с принудата да търси спасение "на стоп", за да се добере до родината си. 

Към днешна дата Елена е работеща жена със семейство, миналата година й се е родило внуче и с радост посреща новината за ареста на ченгето Тороп. Не по-различен е разказът на Йорданка И., която пък преди години изостави мъж и деца, за да се озове в лапите на мародера Висарион. Днес тя също е сред прогледналите за неговите зверства и е обратно у нас.

Последователи на сектанта, обвинен в злоупотреба с лични финансови средства, в България има и без да са били на поход към "слънчевия град" и без да видели лично колибите без достъп до топла вода, ток, храна и лекарства. Най-голяма се говори, че е числеността на сектантите в Югозападна България, откъдето поне 100 души са се отправили към Сибир за последните близо 30 години.

Самият Висарион идва четири пъти в България, за да проповядва "учението" си. Последното му посещение е през 2004-а година. В сбирките участват стотици в тъмни зали, организирани от координатори у нас. Всички до един, завърнали се от селището край Тиберкул, за да се видят с близките си за кратко, отричат да са подложени на тормоз и сякаш в един глас славят името на Тороп. 

Напротив, голяма част от тях вижда във Висарион Учител и са убедени, че дължат вътрешния си мир и "проглеждане" именно на него.