Само в Lupa.bg: Бойко Борисов бори досаден задух

У нас
13:08 - 12 Ноември 2020
8996
Само в Lupa.bg: Бойко Борисов бори досаден задух

Премиерът Бойко Борисов, който преди 2 дни излезе от 14-дневната си карантина като вирусоносител на SARS-CoV-2, още бори последиците от вируса. От вчерашното видео, публикувано на стената на министър-председателя в социалната мрежа фейсбук по повод обръщението му към Парижкия форум за мир, се вижда и чува ясно, че той има задух, особено характерен за усложненията при инфекцията. 

Всяка минута от записа премиерът вдишва между 25 и 30 пъти, което е почти двойно увеличение на броя поемания на въздух в белите дробове, в сравнение със здрав човек. В покой здравият човек прави между 12 и 22-23 вдишвания, в зависимост и от възрастта си, и от състоянието на респираторната система. При Борисов учестеното дишане е също при покой - той не се движи, докато говори. Задухът е един от най-дълго протичащите симптоми при коронавирусната инфекция. 

В днешното си посещение на Институт "Пирогов" заедно с шефа на болницата проф. Асен Балтов, пък се вижда, че Борисов няма никакви затруднения при движение и дори дишането му е подобрено. Прави впечатление на мнозина обаче, че той изглежда леко подпухнал, което вероятно се дължи на приема на различни медикаменти за овладяване на инфекцията. Предполага се, че широко ползваният в болниците и от личните лекари кортикостероид също е виновен за временния оток на лицето. 

Иначе премиерът се запозна с новите условия в "Пирогов", реорганизацията за коронавирусните болни, както и заръча старт на ремонт на спешното звено и край на санирането на сградата на 15 декември. Борисов определи болницата като един от най-важните батальони на страната в борбата с COVID-19. 

"COVID-19 е ужасно оръжие, което покоси света. Наричам го оръжие, защото има много жертви, разруха на икономиките и на финансите", каза премиерът пред европейските си колеги вчера.