Само в Lupa.bg: Боил Банов - следващият уволнен министър?

Борисов планирал да върне Вежди Рашидов на поста

Политика
16:20 - 15 Януари 2020
6860
Само в Lupa.bg: Боил Банов - следващият уволнен министър?

Боил Банов ще е следващият уволнен в кабинета „Борисов” 3, научи Lupa.bg. Премиерът Бойко Борисов бил готов да отстрани министъра на културата още през ноември заради многобройните скандали, в които се забърка, но точно тогава опозицията от БСП официално поиска оставката на Банов от трибуната в парламента.

Това принудило Борисов да „задържи топката”, защото той никак не искал да изглежда така, сякаш отстранява Банов под натиска на социалистите. „След месец-два обаче, когато утихнат скандалите около Нено Димов и Министерството на екологията и водите, ще дойде и редът на Банов”, предупредиха депутати.

Бойко Борисов отдавна искал да махне Боил Банов и да върне Вежди Рашидов на поста министър на културата, но все не намирал подходящия момент да го направи. За сметка на това премиерът бил прекратил всякаква комуникация с настоящия шеф на културното ведомство.

Публична тайна е, че и самият Вежди Рашидов от поне година и половина е в доста обтегнати отношения с Боил Банов. След скандалите с „Червената къща” и Венецианското биенале, където Банов потрошил маса държавни пари, критиките на Рашидов към Банов добиха открити медийни измерения.

Това изкарвало извън релси министъра на културата и той едва сдържал нервите си. Заради многобройните парламентарни въпроси от страна на социалистите в Комисията по култура в НС той дори подвикнал към тях: „Как може да се превръщате в говорители на един стар смотаняк?!” Рашидов дочул вулгарната реплика и на последното за 2019 г. заседание на Комисията по култура в парламента му отговорил с 30-минути критики, свързани с неадекватната работа на Банов в министерството.

"След това Банов целият почервеня, позеленя и се разтрепери. Май предусеща какво му предстои", разказаха очевидци на случката.