Само в Lupa.bg: Болнична шефка пипна COVID след ваксина на Pfizer

Здраве
14:30 - 01 Април 2021
9073
Само в Lupa.bg: Болнична шефка пипна COVID след ваксина на Pfizer

Шефката на детското отделение в общинската болницата в Чирпан д-р Цветана Митева се е заразила с коронавируса след имунизация с Pfizer, научи Lupa.bg от нейни колеги.

Лекарката се е ваксинирала 2 пъти през януари, когато пристигнаха първите доставки.

„Д-р Митева изкара тежко коронавируса, тъй като има съпътстващи заболявания. 10 дни се бори със заразата. Вече е добре и е под карантина“, обясниха нейни колеги.

Данни на Израелското здравно министерство посочват 97% ефективност на Pfizer при предотвратяване на инфекцията от Ковид -19. Според изнесената официална информация ваксината показва и 94% ефективност в превенцията при хронични заболявания и тежки болест. Същият процент се запазва и при предотвратяването на смъртни случаи.

Американската агенция по храните и лекарства (FDA) публикува документ, описващ различните странични реакции при ваксината на "Пфайзер" и"БионТех" срещу COVID-19. Тя е тествана сред 43 000 доброволци с различен здравен статус.

Най-честата реакция е зачервяване на мястото на инжекцията, която се наблюдава при над 80% от ваксинираните. При малко над 60% е регистрирана лека отпадналост. Повече от половината изследвани докладват за главоболие, а над 30% от тях - болка в мускулите. По-редки странични ефекти са изтръпвания, болки в ставите и повишаване на телесната температура. Тези реакции обаче са били забележими при едва 4,6% от ваксинираните, като това се е случвало по-често след втората доза от ваксината и при хора под 55 години.