Само в Lupa.bg: Борисов отсвирил Харизанов и Рашидов

Политика
14:50 - 12 Август 2020
12615
Само в Lupa.bg: Борисов отсвирил Харизанов и Рашидов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е насмел набиращият партийна скорост медиен гуру Георги Харизанов и един от „любимците” си в парламента – Вежди Рашидов, научи Lupa.bg.

Източници от централата на ГЕРБ довериха, че след шумния Фейсбук скандал между Харизанов и народния представител Георги Марков Борисов е взел страната на конституционалиста.

Преди около три седмици експресивният Марков написа на Фейсбук профила си следното: „Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус”. Георги Харизанов не му остана длъжен и още същия ден му отговори с лаконичното „ОК, бумър”.

Фразата „OK, boomer” обаче е доста обидна, защото акцентира върху поколенческата пропаст и в конкретния случай набляга на драстичната възрастова разлика между двамата. Бейби бумърите са родените през 50-те и 60-те години на миналия век и изразът се употребява, когато някой иска да омаловажи събеседника си и да го дамгоса като старомоден и тесногръд.

Този задочен спор изглежда никак не се е харесал на Борисов, защото и той самият е роден през 50-те години и се причислява към това поколение. Освен това, на фона на проблемите, които трябва да решава властта сега, подобни вътрешнопартийни спорове му идвали в повече. Затова Борисов нахокал Харизанов и отрязал медийните му изяви.

В подобно положение бил и Вежди Рашидов. Борисов му вдигнал скандал, че си позволява да иска оставката на министър Боил Банов. Той бил убеден, че министърът на културата не е виновен за скандала "Ало, Банов", защото по това време ведомството се оглавява от Вежди Рашидов и заповедите идват от него. Не случайно след последните рокади в кабинета Банов остана на стола си непокътнат. За назидание на Вежди премиерът върнал неговия закон за радиото и телевизията, където Рашидов предложи мандатите на шефовете на БНТ и БНР да са 5-годишни.

„Всъщност слабостта на Бойко към Вежди не е приятелска, а чисто прагматична – той много държи да има турчин в правителството”, подхвърлиха от средите на ГЕРБ.