Само в Lupa.bg: Брендо произвежда фалшиво „Марлборо“ край Пазарджик, ГДБОП удари негов склад?

Кокаиновият крал е изнасял тютюн в Англия, Гърция и Белгия

Общество
17:30 - 07 Декември 2023
8301
Само в Lupa.bg: Брендо произвежда фалшиво „Марлборо“ край Пазарджик, ГДБОП удари негов склад?

Издирваният от Интерпол Евелин Банев-Брендо се завърна към първия си бизнес – пласиране на цигари без бандерол, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници в полицейските среди. За целта той е отворил нелегално фабрика в Пазарджишко – в село Калугерово се намират складовете, а в Гелеменово - поточната линия.    

Фабриката е произвеждала папироси на известни световни марки, които са били изнасяни и зад граница. Щетите, нанесени на републиканския бюджет, възлизат на над 8 млн. лв., а на европейския - над 12 млн. лв. Задържан е само един човек, който е отговарял за единия от складовете, а останалите, заети в престъпния бизнес, се издирват, съобщиха на брифинг от полицията.

Разследването е продължило около 6 месеца, през които под наблюдение са били предприятието и двата склада - предприятието, оборудвано с най- съвременни мощности, се намира в близкото до Пазарджик село Гелеменово. Локацията е много добра, тъй като е само на 2 км от разклона за автомагистрала „Тракия" и транспортирането на стоката в камиони не би събудило подозрения.

Вътре е била монтирана поточна линия за производство на тютюневите изделия, както и за опаковането им.

Единият склад е бил в село Калугерово, където са намерени 2218 мастербокса цигари, предимно „Марлборо", а другият склад е бил в столицата. Оттам са иззети 1300 мастербокса цигари от световни марки.

Част от цигарите са продавани у нас, а други са били изнасяни за Англия, Гърция, Белгия и др. държави.

Разследващите уточниха, че върху кутиите, предназначени за пласиране в южната ни съседка, е имало задължителното предупреждение за вредата от тютюнопушенето, преведено на гръцки. Тепърва ще се уточнява колко точно е произвеждала фабриката в Гелеменово, но за една 8-часова работна смяна са били произвеждани между 120 и 160 мастербокса.

Иззети са близо 160 палета с хартия, фолио, филтри и др. материали, необходими за производството на папироси.

Работниците във фабриката са нощували в специално помещение, където са открити 10 легла. Те не са напускали предприятието, докато не приключат дадения производствен цикъл - например за месец-два. Базата е била оборудвана с камери и охранителна техника срещу любопитни и неканени посетители, а по предварителна информация в бизнеса са участвали чужденци, професионални подготвени да произвеждат цигари.