Само в Lupa.bg: БСП дърпа от ДБ кокала на властта при предсрочни избори

Политика
11:30 - 14 Юли 2020
2581
Само в Lupa.bg: БСП дърпа от ДБ кокала на властта при предсрочни избори

Опозицията в БСП в лицето на основните конкуренти за поста лидер на партията на Корнелия Нинова - Кирил Добрев и Красимир Янков, стартират предизборната си кампания за прекия вот през септември в редиците с антикостовистки послания.

Твърда позиция срещу намеренията на Демократична България да се върне в управлението на страната и да възкръсне като политическа сила покрай настоящите протести за свалянето на кабинета "Борисов" 3 първи изрази варненецът Красимир Янков. Хитрият му ход да  отправи предупреждение, че наследниците на Командира Радан Кънев и ген. Атанас Атанасов нямат работа в създаването на ново правителство, веднага привлече вниманието на редица социалисти, които допреди това гледаха по-скоро с пренебрежение на неговата кандидатура за техен шеф.

"Колегата" му в битката за лидер на Столетницата Кирил Добрев пък смятал да играе с "картите" на баща си - покойния бивш МВР шеф Николай Добрев, твърдят висши социалисти. И понеже Добрев и до днес е един от най-възхваляваните партийци за действията си покрай кризата от 1997 г., било твърде възможно този коз на младши да се окаже особено печеливш в последния месец преди провеждането на прекия избор.

 

"Партията на Иван Костов "Демократична България" била готова да управлява. Това заявиха лидерите й Христо Иванов и Атанас Атанасов. Единият бивш вицепремиер и министър на правосъдието в едно от правителствата на Бойко Борисов. Другият, свързан с управлението на Иван Костов в най-близкия му екип. Това управление донесе най-много щети на България с грабежа маскиран като приватизация", написа тази сутрин Красимир Янков.

Според запознати с плана му за БСП той не просто не смятал за удачно да се подкрепят действията на хората около Христо Иванов и тъмносините, чието участие в протестите обаче е почти незначително, но и не мислел, че може да се говори за правителство на националното съгласие. Така на практика пред симпатизантите си той категорично обяснявал, че съглашателство между социалисти, гербери, ДПС и демократи не можело да се осъществи. По-скоро и той, и Добрев, били готови да работят за отдавна лелеяната от левите консолидация. И за тази цел разработвали програма за създаването на общ фронт с АБВ, Движение 21, БСДП, както и някои от напусналите заради Корнелия Нинова коалиционни партньори като "Евророма" на Цветелин Кънчев.

"БСП е единствената политическа сила, която може да поеме отговорността за управлението в условията на тази дълбока криза и да бъде гарант за необратимост на нужната промяна", казва в подкрепа на плана си Янков.