Само в Lupa.bg: Бум на наркоманите и алкохолиците на пътя заради заповед на Бойко Рашков

От 1 юли вътрешният министър започва да закрива полицейски управления

Крими
20:00 - 17 Юни 2022
13525
Само в Lupa.bg: Бум на наркоманите и алкохолиците на пътя заради заповед на Бойко Рашков

Жителите на Стражица и Полски Тръмбеш спряха движението по пътя София - Варна при разклона за Стражица, Велико Търново - Русе при село Петко Каравелово и Русе - Плевен при село Масларево. Те се опитват да привлекат вниманието на вътрешния министър Бойко Рашков, който се кани да закрие от 1 юли районните полицейски управления в тези общини. Според тях това неизбежно ще доведе до увеличаване на престъпността и ще застраши сигурността в малките населени места.

За това се опасяват пред Lupa.bg и експерти по сигурността. "Всяко ново правителство обещава на хората спад на битовата престъпност и осигуряване на полицейско присъствие във всяко населено място. Бойко Рашков също обеща това. Сега обаче наруши думата си и с лека ръка започна да намалява броя на полицейските управления. Това ще доведе до бум на кражбите, убийствата, катастрофите", предупредиха специалистите. 

Според тях все повече хора без шофьорски книжки или употребили алкохол и наркотици ще седнат зад волана, знаейки, че няма кой да ги провери. Надрусани и препили или ще предизвикат катастрофа на пътя или сами ще загинат, предупреждават експертите. 

"Най-сериозно е положението в община Болярово, където полицейският участък е хем единствен, хем граничен. Той охранява 36 км от оградата на границата ни с Турция. От началото на годината служителите му са предотвратили 436 опита за незаконно влизане в страната. След 1 юли няма кой да спира бежанците, тъй като полицейските служители ги изпращат в Елхово. За всичко това кметът Христо Христов е алармирал МВР", обясни пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов. 

„През последните 7-8 години са закрити от прокуратурата около 2 млн. дела с изтекли срокове с неизвестен извършител. Нерегистрираните дела са още толкова на брой. Имаме 4 млн. престъпления за последните 10 години, на които извършителите не само че не са намерени, но не са и търсени. През това време се извършват нови престъпления“, посочи преди време пред Lupa.bg бившият главен секретар Николай Радулов.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отказа днес устен отговор на въпрос на народния представител Димитър Николов какъв е очакваният икономически и обществен ефект от реформата в системата, в която е заложено закриването на полицейските управления в Полски Тръмбеш и Стражица и участъците в Лясковец и селата Камен и Ресен от 1 юли. От секретариата на ведомството се позовават на чл. 103 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, тъй като въпрос от същия характер, но с писмен отговор, е зададен и от депутата Йордан Терзийски от ПП.

За първи път На 10 юни над 300 жители на община Стражица блокираха главния път София – Варна. Протеста поведоха кметовете и председателите на Общински съвети в двете общини. С блокирането на пътя хората изразиха недоволството си от предстоящото закриване на полицейското управление и преструктурирането му в полицейски участък.