Само в Lupa.bg: Бум в търсенето на IT чиновници

Общество
22:25 - 01 Август 2019
5479
Само в Lupa.bg: Бум в търсенето на IT чиновници

Бум в търсенето на айти специалисти отбелязва държавната администрация след безпрецедентния теч на данни от НАП, сочи справка на Lupa.bg. 

Само за последните няколко дни различни държавни институции са пуснали обяви за работа за компютърни експерти, които да се грижат за защита на личните данни, с които те боравят - не само в националните вестници, но и в популярните онлайн платформи за набиране на персонал. 

След като шефката на НАП Галя Димитрова обеща, че агенцията ще се погрижи да внедри нови и по-модерни системи за сигурност в услугите си, изпълнявани в мрежата с достъп отвън, както и че ще иска по-голям финансов ресурс за целта, обявите от държавната администрация са особено неатрактивни. 

Обикновено стартовата заплата за IT специалист е 660 лева, при това без да са приспаднати данъците и осигуровките от нея, което прави възнагражденията обидно ниски за квалификациите на програмистите и софтуерните професионалисти. За сравнение, стартовата заплата в частния сектор обикновено не пада под 3 бона чисти. 

Редно е обаче да отбележим, че в повечето обяви за "бели хакери" - чиновници, институциите се застраховат със суми между 660 и 2000 лева, но дори максимумът, който определят за търсените от тях експерти, представлява слаб интерес за кадрите в сферата.