Само в Lupa.bg: Бунт в Дом за деца (на ужасите) заради COVID-19 тестове

Общество
20:10 - 26 Май 2020
6656
Само в Lupa.bg: Бунт в Дом за деца (на ужасите) заради COVID-19 тестове

Бунт назрява в дом за деца, лишени от родителски грижи, във врачанското село Борован, сигнализираха местни жители пред Lupa.bg. Причината - Регионалната здравна инспекция иска да тества част от персонала и децата, по предварително съгласуван график, който обхваща скрининг на такива институции в цялата страна.

Оказва се, че възпитателки от дома, станал печално известен преди години с боя и издевателствата над малчуганите, не искали да допуснат медицинските лица за тестове за коронавируса, защото не смятали, че има такъв бацил и категорично отказвали да дадат назофарингеални проби за PCR-тест. Те се възпротивили и на намерението децата също да бъдат подложени на 5-секундната манипулация, като твърдели, че китовете са заразени и ще вкарат инфекцията в телата им.

Преди години сиропиталището доби популярност като дом на ужасите, след като се появиха кадри как една от лелките шамари, скубе, рита и обижда дете на 7 години, само защото не отишло да закусва. Тогава започна комплексна проверка, но се оказва, че възпитателката побойничка не може да бъде наказана и махната от центъра. 

В центъра, който се помещава в сградата на бившия дом за сираци в селото, се отглеждат няколко дузини хлапета на възраст от 7 до 18 години, за които се грижат повече от 20 души. Пред местни хора питомците на центъра се оплаквали, че са подложени на системен физически и психически тормоз от години.