Само в Lupa.bg: Цакат ни с бракувани плодове и зеленчуци
На пазарите в София се печели яко от продадената второразредна стока
Плодове и зеленчуци с ниско качество или изхвърлена стока се продават на едни от най-големите пазари в София - Женския, "Димитър Петков" и "Иван Вазов". Разследване на Lupa.bg показа, че собствениците на сергиите печелят луди пари от големите маржове в цената.
Под собственици не разбирайте продавачите, защото те са наемни работници, които... си плащат за удоволствието да работят, а печелят процент от продадената стока.
Малко известен факт е, че гореизброените пазари се държат от две или най-много три силни фигури, които осигуряват плодовете и зеленчуците. На концесионерите им се плаща наем за ползването на сергия, като сумата варира в зависимост от местоположението й - от 10 до 25 лева на ден, а понякога и повече, когато има големи празници и хората пазаруват доста.
Маститите бизнесмени имат свои хора на повечето големи пазари, намиращи се близко до границата - Сърбия или Гърция. За зеленчуците и плодовете вносът е предимно от южната ни съседка.
Схемата е следната - чака се там края на работния ден, който в Гърция приключва по-рано, за разлика от България. Тогава непродадената и леко наранена стока, която често е изхвърлена в специални контейнери, се преглежда и сортира. Читавата на една страна, останалата - на друга. И това определя качеството и цената в последствие. Дотук разходите са нула лева, единствено само за транспорт, който се избива много лесно и бързо.
В друг случай бизнесмените от пазара преговарят директно с гърците и изкупуват голямо количество от плодовете и зеленчуците, но плащат кеш всичко накуп и цената е много по-различна и ниска, разбира се.
Пристигайки в София, стоката е готова за продан на "никаква" цена за родните стандарти. Затова и много ходят да купуват от пазара - защото е евтино, а и със сигурност по-хубави и с вкус плодове и зеленчуци.
Няколко вида домати, няколко краставици, в зависимост от сезона - и плодове. Така има за всеки по нещо, на различни цени. И народът купува яко.
Стоката, която идва в София, почти всеки ден пристига и от различни краища на България - от Петрич, Хасково, Димитровград, Самоков - картофи, лук, чушки, салати, репички и т.н.
Никой на пазара не зарежда от Зеленчуковите борси, защото там се държи цена. Тези, които искат да прокарат и своя стока от някое село, лично производство (най-често мед, копър, магданоз, някои плодове), са малко, тъй като плащат допълнително и е по-добре да работят на процент.
Има и други хитреци, които дебнат по-ниски цени на някоя стока, най-често на краставици и розови домати. Изкупуват ги на 1,50 до 2 лева, а след това се настаняват на някое хубаво местенце в някой квартал, където и хората ги знаят, и разпъват сергийка от багажника на колата и ги продават за собствено производство, но вече с лев до два надценка.
И си изкарват прилични пари без да плащат наем, тротоарно право или за разрешителни.