Само в Lupa.bg: Цецка Цачева реши депутатите да се крият от журналистите

Актуални новини
18:50 - 02 Септември 2020
4046
Само в Lupa.bg: Цецка Цачева реши депутатите да се крият от журналистите

Досегашната практика на журналистите да "приклещват" депутатите в двата кулоара на Народното събрание окончателно бе забранена с отварянето на вратите на новата зала "Св. София". Събитието предизвика бурни реакции в гилдията и дори декларация от Асоциацията на Европейските журналисти. Lupa.bg припомня, че това не е съвсем нова измишльотина, а "наследство" от славните дни на Цецка Цачева като парламентарен шеф.

От днес нататък достъпът на репортери и фоторепортери до народните избраници е почти напълно ограничен, след като мястото на гилдията в бившия Партиен дом бе отредено в сутерена й.

"Затварянето" на репортерите започна още по времето на бившата парламентарна шефка Цецка Цачева, която забрани достъпа им до десния кулоар. От там минаването до последно бе ограничено. След това пък имаше ново разпореждане интервюта да се правят само на "балкона" или в някоя от залите. 

Гениалната идея покълна още по времето на Цецка Цачева

Най-близкият досег до депутатите е в т.нар. "кошари", които се намират в задната част на пленарната зала. От там обаче може само да се снима и фотографира, но не и да се задават въпроси към законотворците. 

Журналистите могат да разчитат само на случайна среща с народен представител или да чакат свикването на брифинг.