Само в Lupa.bg: Червен общинар се "излекува" от COVID-19 за 7 дни (ВИДЕО)

Общество
11:30 - 01 Юли 2020
4115
Само в Lupa.bg: Червен общинар се "излекува" от COVID-19 за 7 дни (ВИДЕО)

Червеният общинар Николай Николов, който "цъфна" с коронавирус сред тестваните столични бесепари заради болния Янаки Стоилов, се е "излекувал" от заразата само след 7 дни. Така твърди той в профила си в социалната мрежа фейсбук. И настоява РЗИ в София да му свали карантината. 

По-миналата седмица той се оказа сред шестимата положителни за бацила след сбирката на Градския съвет на левицата, на която са присъствали и проф. Стоилов, и зам.-шефката на СОС Милка Христова. И докато двамата доайени на Столетницата карат вируса в болница, Николов е асимптоматичен от самото начало. 

Той обяснява, че въпреки уверенията на здравните власти, че ден след положителната проба отново ще бъде тестван, това така и не се случва. И докато е в домашна изолация вика екип на частна лаборатория да го изследва. Така в петък пробата му е взета и е с отрицателен резултат. Затова и общинарят се гневи на наложената му карантина, която следва да спазва, докато РЗИ лично не натърка носа и гърлото му със свои тампони след определен период. "Отказвам да вляза в тази статистика", демонстративно написа Николов. 

Вирусолози от цял свят обаче предупреждават от самото начало на пандемията от COVID-19, че именно асимптиматичните млади хора могат да заразяват без да са наясно и да застрашат живота на възрастните или имунокомпрометираните. Освен това е възможно ниският вирусен товар да не се "хване" от тампоните и така да се даде фалшивоотрицателен резултат при тестуване. А за капак не всички проби се взимат правилно и според указанията на РЗИ.