Само в Lupa.bg: ЧЕЗ си тръгва, идва "Еврохолд"

Компанията, зад която стои Атанас Тилев, внесе документите за покупката на енергото

Икономика
13:00 - 13 Август 2019
5227
Само в Lupa.bg: ЧЕЗ си тръгва, идва "Еврохолд"

Компанията "Еврохолд" внесе документите в Комисията за защита на конкуренцията след придобиването на дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ в България. Сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ-България беше подписана на 20 юни.

Освен от антимонополния орган, тя трябва да бъде одобрена и от Комисията за енергийно и водно регулиране, което е и последната крачка преди придобиването на енергото в Западна България. 

Както Lupa.bg първа писа, маститият бизнесмен от 90-те, близък приятел на ексразузнавача Бриго Аспарухов и личен банкер на покойния Андрей Луканов - Атанас Тилев, стои зад сделката. 

Справка в официалните документи на "Еврохолд" сочи, че зад акционерното дружество с множество миноритарни собственици, начело с Асен Христов, стои мътната фигура от 90-те години Тилев. Избягалият във Финландия и добил тамошно гражданство през 1997 г. бизнесмен държи консорциума "Дару", който представлява огромен обръч от по-малки офшорни фирми, и който в действителност е големият акционер в "Еврохолд". 

Въпреки че "Еврохолд" се представлява у нас от Христов и неговите съдружници, всъщност в надзорния и в управителния съвет присъстват имената на повече чужденци, отколкото българи - всички с общи бизнес връзки с Тилев. Компанията държи и почти целия капитал на голямото застрахователно дружество "Евроинс" със седалище в търговския мегапарк в "Дружба-1" в столицата. Там "топлата връзка" между София и Хелзинки е 66-годишната Мария Аврамова, чието име изскача или като представляващ, или като управител на всички горепосочени фирми у нас. Пикантната подробност е, че името на официалния представител на "Еврохолд" Асен Христов е било заличено от регистрите като собственик на повечето от тях на 6 юни - само 2 седмици преди да бъде обявена сделката с ЧЕЗ.