Само в Lupa.bg: Чии багери влязоха в чалготеката "Син сити"?

Бутат попфолк дискотеката на тъмно

Крими
17:30 - 15 Декември 2023
9346
Само в Lupa.bg: Чии багери влязоха в чалготеката "Син сити"?

Част от сградата на някогашния театър "Ренесанс", а по-късно попфолк дискотека "Син сити" е унищожена. Тя е опожарявана от 2016 г. насам няколко пъти и затова е полуразрушена. За да се срине напълно, багер е влязъл в огражденията й в началото на седмицата и по-тъмно е започнал работа. За това сигнализираха пред Lupa. bg очевидци.

Инвеститорските интереси към страдата са много. По закон обаче трябва да се запази облика й при смяна на предназначението й, тъй като е паметник на културата. За да се срине и избегне условието, най-вероятно сградата се пали уж от клошари и наркомани. През 2021 г. бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков разви такава хипотеза: „Целта е сградата да бъде обявена за негодна, за да се срине. Трябва незабавна промяна на закона. Три пъти гори това "Възраждане". Ще се постарая това да влезе в прокуратурата. Това е класическо престъпление", каза той. И напомни, че собственикът на сградата Красимир Георгиев е длъжен да поддържа сградата. 

Красимир Георгиев още преди няколко години обяви, че иска да строи 12-етажен петзвезден хотел на мястото на сградата, която е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности, а Националният институт за недвижимо културно наследство извърши проверка.

Красимир Георгиев каза през 2015 г. също, че има много стари сгради покрай булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Константин Величков", „които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове“.

Поне 3 пъти гори паметникът на културата – през 2018 г., 2021 г. и 2022 г. При един от случаите дори има загинал арабин. Вината за пламъците бяха преписани на клошари и наркомани, но според източници на Lupa. bg клечката е била драсната отвън, докато обитателите са спали. Огънят е тръгнал отдолу нагоре, а не както се твърдеше, че е дошъл от тавана. Така са били обречени на смърт няколко несретници, избягали от студа през зимата и дъжда през пролетта.