Само в Lupa.bg: Чистка в ДАНС – гонят скатавките от работа

Общество
17:46 - 16 Март 2022
12965
Само в Lupa.bg: Чистка в ДАНС – гонят скатавките от работа

Ударно назначаване на служители в ДАНС. До момента са наети 140 души, но търсенето на нови попълнения продължава. Конкурсите, които в момента са обявени, са за хора с икономическо образование и експерти по киберсигурност, установи проверка на Lupa.bg.  

Директорът на Агенцията Пламен Тончев подновява кадровия състав, за да предотврати хакерски атаки на институции, на каквито ставаме често свидетели, както и да спре фалирането на банки след случая с КТБ. Предстои да бъде сменен тъй наречения „среден ръководен състав“, чийто служители в продължение на 10 г. имитират дейност.

„Сутрин като отидат на работа, отварят касите, за да извадят папките. Вечер ги връщат обратно, без изобщо да са ги поглеждали“, обясни пред Lupa.bg бивш служител на Агенцията.

В момента в службата цари военен дух, тъй като нейният директор Пламен Тончев и административният секретар Красимир Славов са възпитаници на военни училища. Дисциплината е сурова, което кара мнозина да напускат. Хората, назначени по времето на Бойко Борисов, са пуснали заявление за освобождаване или за ранно пенсиониране. Това дава възможност да бъдат назначени нови кадри, които да спасят имиджа на службата.

Депутатът от ИТН проф. Николай Радулов обяви преди дни, че в ДАНС работят футболсти. „Там има няколко футболисти – назначени от Борисов, защото играли мач. Такива неща има и в разузнаването – чувал съм, че определени хора са назначени, защото са много ловки в строителните работи – зидаро-мазачи и т.н.“, разказа той.

Тези „футболисти“ обаче вече не са част от системата. Те сами са пожелали да си тръгнат. Най-вероятно са преценили, че не отговарят на изискванията на Пламен Тончев и няма да се справят с поставените им задачи.