Само в Lupa.bg: Цигани, горили гуми, запалили летището

Новини
12:30 - 19 Септември 2019
5451
Само в Lupa.bg: Цигани, горили гуми, запалили летището

Избухналият снощи пожар до летище „София” най-вероятно е причинен от горене на стари гуми - редовна практика на мургавите жители, масово населяващи района. Това научи ексклузивно Lupa.bg от граждани, живеещи в кв. „Христо Ботев”, които неведнъж са подавали сигнали за опасното занимание на циганите.

„Сто на сто това са причините за пожара. Почти всеки ден се събират на групички и палят каучука, без да се интересуват, че могат да предизвикат много голяма беля. И ето, така и стана”, разказаха притеснените хора.

Късно снощи, след като силният пожар бе овладян, шефът на „Аварийна помош и превенция”  на летище "София" Красимир Димитров обясни, че най-вероятно става дума за човешка грешка, но не уточни повече подробности.

В сряда, към 18,50 ч., пламъците лумнаха в сухите треви и храсти по бул. "Брюксел" и обхванаха цели декари, в близост до кв. „Христо Ботев” в района. Огнеборците с две противопожарните коли буквално прелетяха към летището, тъй като огънят бе на няколкостотин метра от цистерни с авиогориво и имаше реална опасност от експлозия.

Благодарение на бързата намеса на огнеборците, пожарът беше потушен и рискът за аеропорта и сградите в близост до пожара беше пресечен. Гасенето на огъня се оказа изключително трудно заради времето, защото около летището духаше много силен вятър и за минути разпали огъня на огромна територия.