Само в Lupa.bg: COVID-19 пробил националната ни сигурност

У нас
18:00 - 13 Април 2021
5809
Само в Lupa.bg: COVID-19 пробил националната ни сигурност

COVID-19 е пробил националната ни сигурност заради голям брой болни от Военновъздушните сили на страната, които са били повалени за дълго от инфекцията. Данните станаха ясни публично от първия брой на списание "Военна медицина" за годината, чийто главен редактор е началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

"Пандемията предизвика огромни сътресения в авиационния сектор, като в гражданската авиация се достигна до редуциране на повече от 70% от летателната дейност, във военната авиация се създадоха предпоставки за нарушаване на бойното дежурство и учебно-тренировъчната дейност на летателния състав", отбелязват авторите на публикацията за годността на летците ни след преболедуване на инфекцията. 

Според медиците при авиаторите се налага много строго проследяване на динамиката на заболяването, както и след изчистване от вируса. Авиолекарите са натоварени със задачата да направят редица изследвания, включително спирометрия, като при показател по-нисък от 96%, пилотът трябва да се върне за долекуване. Освен това в данните за годишните прегледи се включва и отделна графа за преболедувалите. Ако летецът не покрие теста за физически работен капацитет, му се забранява да се качи на машина поне за 1 месец. 

При тежко заболелите пилоти трябва да се изчакат цели 2 месеца до оценка на годността, става ясно още от публикацията.