Само в Lupa.bg: COVID-19 срива здравната система в София

Здраве
16:15 - 10 Юли 2020
7012
Само в Lupa.bg: COVID-19 срива здравната система в София

София е изчерпала ресурса си за тестване на носители и болни от коронавирус, съобщи за Lupa.bg служител на частна лаборатория, взимаща PCR проби. От седмица реактивите във всички лаборатории били на свършване, а в държавните китовете не достигали, въпреки че преди седмица правителството поръча още 42 000 броя от Южна Корея. 

Чакането за взимане на тест също е удължено. Ако днес човек с подозрения, че е заразен, се опита да си организира домашно посещение, това може да стане чак след 1 седмица, а за взимане на секрет в лаборатория - най-рано идния вторник, при положение, че специалистите работят и през уикенда. 

Междувременно контактни на болни от COVID-19 се оплакаха, че столичното РЗИ не може да ги карантинира и проследи, защото ресурсът там също е изчерпан. Така заразата става практически неконтролируема. Само за последното денонощие новоустановените вирусоносители в столицата са над 140 - абсолютен рекорд от началото на епидемията през март. 

В болниците местата се изчерпват бързо - в "Св. Анна" и ВМА коронавирусните отделения са пълни от 2 седмици, а в "Пирогов", "Александровска", ИСУЛ и Втора градска те се броят на пръсти, алармират и медици.