Само в Lupa.bg: Цветанов цанил Цецка за републиканка

Политика
17:20 - 09 Април 2021
8464
Само в Lupa.bg: Цветанов цанил Цецка за републиканка

Провалилата се на парламентарните избори партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България" е била на косъм да прави кампания начело не с кого да е, а с бившата председателка на Народното събрание и висш кадър в ГЕРБ Цецка Цачева, научи ексклузивно Lupa.bg. Още през януари Цветанов й позвънил, за да се опита да я привлече към неговата формация, за която някои пишман-социолози даваха сигурни шансове за вход в 45-я състав на парламента, а събра едва 1,31 процента от народния вот. 

По наша информация Цецка Цачева не отклонила веднага поканата, а витиевато обяснила на бившия си съпартиец, че й трябвало време да помисли върху подобно предложение.

Иначе екс вътрешният министър й гарантирал сигурно връщане в активната политика, при това не в законодателния орган, а в изпълнителната власт, защото бил сигурен, че го чака коалиране с други сили за правителство. 

Цачева отшумя след сагата "Апартаментгейт", заедно със самия Цветанов, когато се разбра малко преди европейските избори през 2019 г., че те, наред с редица други гербери от високите етажи са си купили апартаменти на баснословно ниски цени от сочените за близки до Цв. Цв. "Артекс" - далеч от пазарните ставки за имоти.

От тогава Цачева е извън политическите схеми. Говори се, че по време на пандемията се е затворила заедно с майка си в родното си село Драгана, Ловешко, където пък ГЕРБ печели убедително на сегашния вот, с цели 35% от имащите право на глас в областта. Не искала да чуе за никаква политика, камо ли за триумфално завръщане с друга сила. 

Очаква се идната неделя партията на Бойко Борисов да направи разбор на изборните резултати и лидерът й да предприеме рокади из областните ръководства. По информация на Lupa.bg голямата чистка щяла да е в София, където ГЕРБ запази преднина пред Има такъв народ и ДБ само в 25-и МИР.

Най-проблемни били структурите в 23-и МИР, който бе делегиран на Цветанов години наред. Там цели организации били оголени и се налагала крута реформа.