Само в Lupa.bg: Цветанов цепи парламентарната група на ГЕРБ отвън преди вота

Политика
12:20 - 16 Юли 2020
7275
Само в Lupa.bg: Цветанов цепи парламентарната група на ГЕРБ отвън преди вота

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов цепи парламентарната група на ГЕРБ отвън точно преди разискването и гласуването на вота на недоверие срещу кабинета, внесен от БСП, алармираха близки до премиера Бойко Борисов депутати. 

Тази сутрин първата люспа на ексвътрешния министър Джема Грозданова се показа - само 2 седмици след като се озова в прегръдките на Цветанов при представянето на анализ от неговия Евроатлантически център. Стоматоложката се оказа една от избраничките на Цветанов за формирането на мозъчния му тръст и бъдещата партия, за която той вече направи заявка. 

По информация на гербери обаче сред тях има още 14 "пионки" на бившия зам.-лидер на ГЕРБ, които той щял да "отзове" от подкрепата си за правителството "Борисов-3" преди вота идната седмица. Целта била да ги накара да гласуват "по съвест", а след това да започне и същинското разцепление на парламентарната група.

Подобен бе сценарият и през 2013 г., когато Бойко Борисов отново предсрочно се раздели с първия си премиерски мандат. Тогава флагманите на отцепничеството бяха Георги Марков, Мирослав Найденов и Светлин Танчев, като из коридорите на централата упорито се говореше, че те са си тръгнали не заради другиго, а именно заради Цветанов. 

Сега ексвицето на Борисов е от другата страна и рути партията отвън - факт, който и самият премиер призна наскоро. Междувременно по наша информация Цветан Цветанов и Грозданова са започнали да събират международна подкрепа за новия политически проект, а създаването на структури в страната кипяло с пълна сила, като лично те двамата били готови със списък потенциални лица на партията от София, които да поканят на разговор в идните седмици. 

Снимка: Агнес Методиева