Само в Lupa.bg: Далавера с гръмналия газопровод край Кулата

Актуални новини
16:20 - 28 Юли 2020
6142
Само в Lupa.bg: Далавера с гръмналия газопровод край Кулата

Газопроводът България-Гърция, който вчера гръмна в района на Кулата, най-вероятно е дал авария заради корозия в основната тръба. Lupa.bg научи, че тази година тръбата е трябвало да мине вътрешнотръбна инспекция с интелигентно бутало. Била е обявена поръчка, открита на 28 февруари, но по неизвестни причини през март е била прекратена.  

Вътрешнотръбната инспекция на газопровода обикновено се правела от чуждестранна компания, като най-често поръчката печелела холандска фирма. Тази година офертите е трябвало да бъдат представени на 30 март, но конкурсът ненадейно бил спрян. Без никакви обяснения. 

„Вероятно някоя наша фирма, която не е като хората, е искала да вземе поръчката. Резултатът се вижда какъв е”, коментира пред Lupa.bg топ енергиен експерт.

Според него тръбата е била занемарена и това е довело до корозии в газопровода. „От над 15 г. България работи с този метод на проучване на тръбата – интелигентно бутало – особено по главните направления. Затова за мен е изненада, че са допуснали да се стигне дотам тръбата да корозира и да предизвика взрив”, каза още той.

Вчера стана ясно, че при взрива е засегнато около 300 метра от трасето. От министерството на енергетиката съобщиха, че е гръмнала основната тръба, по която се доставя газ от България за Гърция.  Взривът е бил доста силен и са го чули в село Кулата. Усети се като земетресение, разказаха вчера местни жители.