Само в Lupa.bg: ДБ отрязали и Мехмед Дикме, бившият министър отиде при ГЕРБ

Новини
13:03 - 01 Март 2021
6375
Само в Lupa.bg: ДБ отрязали и Мехмед Дикме, бившият министър отиде при ГЕРБ

Най-капризната коалиция на тези избори е отрязала поредния си кандидат за съюзник. „Демократична България” се е отказала от коалиция с движението ДЕН на бившия земеделски министър Мехмед Дикме. Организацията даде подкрепата си за ГЕРБ, което стана официален факт снощи, научи ексклузивно Lupa.bg.

Регистрираното преди няколко месеца Движение за единство на народа (ДЕН) беше обявено като алтернатива за избирателите на ДПС. Негов лидер е Мехмед Дикме, а в ръководството са и шефовете на НДПС Гюнер Тахир и на Народната партия за свобода и достойнство Орхан Исмаилов.

След като обявиха, че ще преговарят в десния сектор, ДЕН са водили протяжни и тегави преговори с коалицията на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. В началото тъмносините давали индикации, че сглобката ще се получи, след което срещите се започнали да се отлагат във времето и накрая станало ясно, че разширението на коалицията няма да стане. Запознати със случая твърдят, че този път не Христо Иванов, а нежеланието за съюз с Дикме идвало по-скоро от редиците на ДСБ.

След шамара на тъмносините, ДЕН се насочи към ГЕРБ и вчера стана ясно, че дават рамо на ГЕРБ на изборите.

В сдружението участват няколко партии и отделни личности, като целта е то да обедини всички формации и хора, които са се отделили от ДПС през годините.

Партията НПСД на Корман Исмаилов навремето бе част от Реформаторския блок, но си тръгна от обединението през 2017-а, за да се съюзи с ДОСТ на Лютви Местан.

ГЕРБ прие радушно новия си партньор. "Благодаря за подкрепата. Отношението както на правителството, така и на ГЕРБ към българските мюсюлмани винаги е било много добро. Ако искаме да живеем все така мирно и по братски - друг начин няма”, заяви премиерът Борисов. Той увери, че съюзът с ДЕН е в интерес на всички граждани и в интерес на етническия мир в страната.