Само в Lupa.bg : Деца пишат до Кошлуков: Искаме си Сънчо

Общество
10:10 - 12 Септември 2019
10458
Само в Lupa.bg: Деца пишат до Кошлуков: Искаме си Сънчо

Деца пишат мили писма до новия шеф на БНТ Емил Кошлуков за връщане на дълголетната програма за малчугани преди централната емисия новини по БНТ 1 "Лека нощ, деца", научи Lupa.bg.

От 9 септември българските приказки и любимата поредица "Маша и мечока" се преместиха в ефира на БНТ2, която обаче е известна със слабата си гледаемост. 

Така в слота между 19,50 и 20,00 часа към днешна дата в ефира на Канала върви документален филм. По наша информация недоволните родители и деца били много и репортери в телевизията-майка получавали и обаждания на мобилните си телефони с едно питане: "Къде е Сънчо?!". 

В програмата на БНТ2 така или иначе изобилства от детски филми, но хлапетата настояват за връщането на легендарната им програма за заспиване в основния канал на обществената медия. 

Първото издание на рубриката е на 5 март 1960 г. През 2003 г. тя е свалена от екран, но година по-късно се завръща. В нея се разказват приказки за Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя Човек Лакът Брада, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

Сред сериалите излъчвани през 80-те са "Джейми и вълшебното фенерче", "Ум белия делфин", "Семейство Мейзга", "Приказки под шипковия храст", "Том и Джери", "Ну погоди", "Пинко Розовата пантера", Патето Яки и други.

Най-известият чуждестранен сериал излъчван в рубриката е Банани с пижами. Създателите на основната песничка „Аз съм Сънчо“ към предаването са Петър Ступел и Димитър Спасов.