Само в Lupa.bg: Деца се учат да изпращат бомбени заплахи от интернет

Приятели на арестуваните преди година ученици за фалшиви сигнали са взели на прицел десетки школа

Общество
17:07 - 16 Октомври 2023
2809
Само в Lupa.bg: Деца се учат да изпращат бомбени заплахи от интернет

"Много лесно се отправят бомбени заплахи. Със специални програми се изпращат имейли, което е по възможностите на всеки. За тях може да се прочете в интернет”, това обясни пред Lupa.bg киберекспертът Ангел Славчев.

 „Интересен факт е, че бомбени заплахи имаше в страни като Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Босна, където законодателството по отношение на сигурността не е строго. У нас през 2018 г. се създаде закон за киберсигурността. Той задължава всички държавни учреждения да имат специалист в това отношение. Такъв няма на повечето места, за да се пестят пари. Ако училищата разполагаха с такъв експерт, днес нямаше да се плашат децата”, смята Славчев.

Сигнал за бомба в Професионалната гимназия по туризъм в Русе е получен тази сутрин около 10 часа. Заради заплахата полицейски екипи незабавно са отцепили района и са евакуирали учениците.

Сигналът е получен по електронната поща, като подобни заплахи са изпратени и за други учебни заведения в страната. Част от тях са в Сливен, Стара Загора и София.

Сигнал за бомба е получен в шуменската Професионална гимназия по икономика. Учениците, учителите и работещите в учебното заведение са евакуирани.

На място има екипи на полицията и пожарната, които са предприели действия, следвайки инструкциите и указанията за такава ситуация. Сигналът е получен по електронна поща и по информация на местната полиция, няма подобна ситуация в областта.

Сигнал за бомба е получен и в училище в Стара Загора. Учениците не са били евакуирани, а часовете са продължили. Полицаи са извършили проверка територията на учебното заведение, като не  е открито нищо съмнително.

В Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас е получен мейл за поставено взривно устройство в 9:47 часа. Директорът на училището е подписал протокол и занятията не са преустановени.

През март антимафиотите са задържаха 17- годишни ученици от различни градове на страната за 24 часа.

Домът, в който живее единият тийнейджър, е в пловдивския квартал "Източен”. В 6 РУ в Пловдив имаше и трети задържан за заплашително съобщение към училище в Пловдив. Мъжът е пълнолетен и криминално проявен.

17-годишен ученик от София също бе арестуван. Неговото обяснение било, че го сторил, защото не искал да ходи на училище. Още един 17-годишен ученик бе арестуван от ГДБОП заради изпратени имейли с бомбени заплахи до различни училища. Той е от Бургас.

Още двама ученици бяха задържани от ГДБОП по подозрение за подаване на сигнали за бомбени заплахи до училища. Двама приятели от Пловдив са изпращали мейли до учебни заведения в Пловдив, София, Бургас и Ямбол. Те са създали и Телеграм канал.

От ГДБОП са изискали данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено е, че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла.