Само в Lupa.bg: Деница Златева става временен шеф на БСП

Червените избират нов лидер чак наесен заради сложна партийна процедура

Политика
13:00 - 30 Май 2019
2008
Само в Lupa.bg: Деница Златева става временен шеф на БСП

Досегашната кандидатка за евродепутат и настоящ зам.-шеф на БСП става временен лидер на Столетницата, научи първо Lupa.bg. Наши източници в червената централа на "Позитано" 20 твърдят, че след оставката на Корнелия Нинова е започнал мигновен залп от предложения кой да оглави партията до избора на нов председател - процес, който се оказва по-труден, отколкото дори юристите сред висшите социалисти са предполагали. Най-консенсусна според настоящето ръководство била фигурата на Златева, която доскоро бе равноотдалечена от Нинова и от фланга на опозиционерите й в лицето на Сергей Станишев, Михаил Миков и Георги Гергов.

Златева не е влизала досега и в остри конфронтации, с което и да е от левите крила и се ползва с уважението и на модерните млади, и на по-възрастните бесепари. 

Окончателното решение кой да стане изпълняващ длъжността шеф на БСП ще вземе не 49-ят конгрес, а пленумът. Всъщност обявеното от Нинова предстоящо заседание на всички близо 800 делегати има за цел да приеме нейния доклад за изборите, както и някои опорни точки за вота за местна власт през октомври, да определи процедурата по прекия избор на нейния наследник, както и да гласува оставката й.

Прависти на "Позитано" 20 разясниха за читателите на Lupa.bg, че няма опасност конгресът да не я приеме, въпреки че повечето делегати са на нейна страна. Причината за това е, че де факто това не е искане за гласуване на вот на доверие, а е декларация за отказ от поста шеф на партията, която няма как да бъде спряна или бламирана. 

Въпрос на тълкувание на устава на БСП обаче било как точно ще се оформи бъдещият избор на председател, предвид прекия вот. Най-вероятно всяка общопартийна организация ще свика конференция за номинации на лидер, като тя ще се слее и с избора на лица за местните избори.

След това номинираните ще бъдат предложени за разглеждане от пленума и събралите най-много гласове от първичните организации де факто ще се появят в бюлетината за прекия вот за нов червен лидер. Сроковете за това са особено разтеглени, уточняват запознати и допълват, че никак не е изключено временният шеф на червените да продължи да изпълнява длъжността си чак до местния вот.