Само в Lupa.bg: Депутат се повози на Баба Меца (СНИМКИ)

У нас
18:45 - 19 Май 2019
3671
Само в Lupa.bg: Депутат се повози на Баба Меца (СНИМКИ)

Популярният актьор и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов качи в събота сутринта 6-годишния си син Александър на ретро локомотива „Баба Меца“, който през уикенда се движеше специално между София до Банкя, видя репортер на Lupa.bg.

Макар 37-годишният театрал да живее в курортното градче той специално бе довел детето си в София в събота рано сутринта, за да може да го качи на атракционния влак от столицата до Банкя.


В събота и неделя БДЖ организира пътуване с парен локомотив на всички свои клиенти, които проявяват желание да се повозят с ретро подвижния състав. Интересът към парния локомотив, известен като „Баба Меца“, бе огромен. През двата дни се возиха над хиляда възрастни и почти още толкова малчугани. Поради големия наплив БДЖ пусна влака и в неделя, макар че първоначално бе обявена само една дата – събота, 18 май.

И през двата почивни дни „Баба Меца“ пътува между София и Банкя с шест пътнически вагона. С емблематичния локомотив № 46.03 от столицата до курортното градче вчера сутринта заминаха и 25-те артисти от фестивала.


Билетите за пътуването бяха разпродадени само за ден, като цената не е никак евтина – за отиване и връщане възрастните броиха по 17,50 лв., при положение, че обикновеният двупосочен билет е по-малко от 4 лева. Децата до 7 години се возиха безплатно и те бяха най-много впечатлени от огромния черен локомотив, от пушека, който изпускаше влакът и от специфичната свирка на лакомотива.


През целия път от столицата до Банкя любопитни граждани спираха колите, за да заснемат атракционния парен локомотив. „Баба Меца“ бе тържествено изпратена и вчера, и днес на Централна гара в София и още по-тържествено посрещната на малката гара в Банкя от кмета Рангел Марков.

Вчера и днес пък улиците на Банкя приютиха забавни улични артисти и техния първи у нас фестивал. Събитието е по повод 50 години от създаването на курортния град, известен с лековитата си минерална вода.

Актьорът и депутат Евгени Будинов, един от двигателите на събитието, обяви, че събитието има благотворителна кауза и със събраните средства ще се закупят маси за шах-кът в парк „Кестените“.


Артистите заеха ключови позиции в центъра на града и привличаха вниманието на стотици малчугани и техните родители. Децата стояха обаяни от сръчностите на жонгльори, клоуни, театър на куклите. Мимове със сърцераздирателни жестове разказваха истории. Фермерският пазар бе огласен от звуците на тъпан и гайда. Под фенерите на моста романтична китара разпръскваше трели, а царствена статуя край часовниковата кула се покланяше галантно на хората, оценили присъствието й. Организаторите и спонсорите се бяха подготвили и всеки, пуснал своята лепта в кутията на актьорите, получаваше безплатно талонче за освежителна напитка.


Парният локомотив от серията 46.03 е най-мощният в Европа, а неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. От там идва и името Баба Меца - заради огромните размери и силната тяга. Върху 150 тонното тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.


Той е произведен единствено и само за България. Те са 20 локомотива по поръчка на нашите железници за возене на тежки влакове в тежки участъци. Локомотивът основно е возел тежки влакове. Возил е въглищни вагони от Перник до София и обратно през Владя. Там наклонът е много голям и изисква голяма сила. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него в продължение на три години като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.


Снимки: Александър Иванов
Марина Чертова