Само в Lupa.bg: Депутатите спят на кралски матраци

Общество
16:16 - 16 Юни 2020
4406
Само в Lupa.bg: Депутатите спят на кралски матраци

Депутатите ще спят на кралски матраци и ще подвиват крак на специални фотьойли, става ясно от обществена поръчка, пусната от шефката на парламента Цвета Караянчева преди броени дни. Става въпрос за купуване на 27 легла, спални и други мебели за нуждите на ведомствените жилища на народните избраници и за санаториума във Велинград, сочи документацията. 

От нея обаче става ясно, че матраците ще са и единични, и за спалня, като всички легла трябва да разполагат и с чекмеджета, което значително оскъпява поръчката.  Най-евтиният матрак на пазара е дунапренен, но депутатите ще полагат морни тела върху мемори пяна, приемаща формите им без да се изкривява. Освен креватите, те ще имат и огромни табли, нови нощни шкафчета, тоалетки с минибар (не е упоменато какви ще бъдат параметрите на бялата техника - б.р.), а за капак - гардеробите няма да са просто на панти, а задължително трябва да са с плъзгащи врати. 

Скриновете и всички мебели за съхранение пък трябва да са снабдени с плавно затварящи се механизми на вратичките и чекмеджетата. За да е още по-скъпа поръчката от Народното събрание, портмантата ще са модулни, а депутатите ще се излягат върху разтегателни фотьойли. 

За нуждите на Караянчева и нейните колеги в лечебно-възстановителната база във Велинград пък ще бъде купени многофункционални анатомични шезлонги, както и кресла с подлакътници за барчето и ресторанта на улица "Вела Пеева". 

За щедрата обществена поръчка парламентът е определил бюджет от около 42 хиляди лева, като администрацията е готова да капарира цели 30% за интериора веднага след избора на изпълнител. 

В понеделник пък е била пусната и обществената поръчка за обосбяването на мястото за журналисти и директни излъчвания в новата пленарна зала в бившия Партиен дом, чието строителство трябва да приключи всеки момент и според плановете есенната сесия на депутатите да започне именно там. За целта Караянчева е определила прогнозна цена от 85 000 лева без ДДС.