Само в Lupa.bg: Детски банди тероризират София, Пловдив и Бургас

13-годишните са по-опасни от изпечените апаши, ченгетата са безсилни

Ексклузивно
22:50 - 28 Януари 2020
9142
Само в Lupa.bg: Детски банди тероризират София, Пловдив и Бургас

Банди от невръстни хлапета на възраст между 13 и 18 години завземат все по-големи територии в четирите най-големи града у нас, научи Lupa.bg от столични ченгета. Лидери на невръстните разбойници обикновено са синове на бандити, като малките се отличават с агресия и бруталност, на която могат да завидят хора с голям опит в ъндърграунда.

Най-тежко е положението в София, Пловдив и Бургас, оплакаха се криминалистите, които са безсилни пред момчетата заради крехката им възраст. 

В София почти всеки квартал има една такава изявена банда, като най-опасните места са "Зона Б5" и "Люлин". По-спокойните квартали са "Младост" и "Надежда". В столицата младежите се занимават най-вече с разпространение на наркотици и рекет, твърдят от полицията. Местата, където най-много се предлага дрога от деца в София, са „Красна поляна“, „Люлин“ и „Банишора“. 

В Пловдив положението е също много тежко, като там криминално проявените младежи са най-вече фенове на двата футболни тима "Ботев" и "Локомотив". 

Враждата между двете агитки води до непрекъснати побоища между ученици и студенти, като ченгетата признават, че децата се договаряли в интернет форуми. Мелетата са с колани, прътове, ножове и всички подръчни средства. В Пловдив проблем създават и честите роксъбития, които се организират Под Тепетата. Тогава идват младежи от цяла България и става страшно.

В Бургас положението е малко по-спокойно. Там контрола над отделните квартали са поели предимно синовете на аверите на Димитър Желязков - Митьо Очите. Те са пазени от бащите им и полицията понякога била безсилна да вразуми някой хлапак, защото родителите излизали с позицията, че това са само деца. Чести били случаите, в които родители заплашвали органите на реда. 

Преди няколко месеца стана ясно, че въоръжена банда от пияни и дрогирани деца вилнеят из морския град и сеят закани за смърт и мъст. Младежите били толкова агресивни, че често се случвало 14-годишен хлапак да скочи на трима мъже и да извади оръжие срещу тях. "Ще ви изтрепя и тримата като мишки", крещял бабаитът.

Във Варна положението е може би най-спокойно от всички по-големи градове. Там сбиванията са доста по-рядко, обикновено заради момичета. Криминалистите в Морската столица признават, че детските банди не са чак толкова масов проблем, колкото в другите големи градове. 

В Плевен детските банди са съставени от роми. Вacкaтa, Бacкaтa, Чoчo и Гуни - тoвa ca прякoритe нa някои от лидерите на групa, кoятo рeкeтирa, зaплaшвa и изнудвa дeцaтa, оплаква се родител.

"Eдин бaщa ce ocмeли дa дaдe глacнocт, aз cъм втoрaтa, нa кoятo дeтeтo e пoтърпeвшo, знaм зa oщe дeceтки рoдитeлитe, c кoитo щe ce cвържa тeпървa. Хoрa, дeцaтa ни ca бити,изнудвaни и зaплaшвaни oт тeзи мoмчeтa oт гoдини и ce cтрaхувaт дa cпoдeлят в къщи. Мoят cин ce e рaзминaл c 200-300 лв. и зaплaхи, нo имa дeцa c възмoжнocти, кoитo им плaщaт глoбa oт 2 гoдини, caмo зaщoтo минaвaт пo улицaтa”, пишe Лидия Ивaнoвa. Тя рaзкaзвa, чe групaтa рeкeтьoри дeйcтвaлa глaвнo в рaйoнa нa плoщaд „Мaкeдoния”, училищe „Aнacтacия Димитрoвa” и „Ивaн Вaзoв”.

Русе също има проблем с младите. Там от време на време се случва деца на по 10-15 години да нападат възрастни жени, да ги събарят на земята и да отмъкват всичко, каквото видят. 

От МВР в момента подготвят стратегия, която да се справи с детската престъпност. Става дума за деца, които са оставени напълно без контрол от родителите им, които много често даже поощрявали глупостите на хлапаците.