Само в Lupa.bg : Дишайте спокойно ! Балканските земетръси ни подминават

Проф.Емил Ботев: България е в друга сеизмична зона

Общество
16:00 - 28 Ноември 2019
3034
Само в Lupa.bg: Дишайте спокойно! Балканските земетръси ни подминават

След серията силни земетресения през последните дни в няколко страни на Балканския полуостров поне половината българи си задават логичния въпрос – ами ако ни удари и нас?

Трусовете в Албания, Босна и Румъния обаче нямат нищо общо със сеизмичната зона под България, подчерта пред Lupa.bg проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" към БАН. Той обясни, че натрупаното напрежение в земната кора обикновено се предава само в рамките на една сеизмична зона.

„Допустимо е процесът да се развие до няколко десетки километра и да достигне от единия до другия край на съответната разломна система. Но това става само в рамките на една сеизмична зона”, разясни Емил Ботев.

За две съседни зони времето за препредаване на земното напрежение било най-малко месеци или дори години.

„Ние сме много далече от Адриатическата сеизмична зона! Оттам до нас има още 5-6 много активни  зони, които са самостоятелни. А дори и те не са се активирали в момента!”, коментира сеизмологът.

Според анализа на Емил Ботев между две от последните земетресения може би има връзка, защото те са в Адриатическия разлом. Но те от своя страна нямали нищо общо с труса в Румъния, който е дълбоко в земната мантия.

„Земетресенията в България са плитки, най-много на 10-20 км дълбочина. А румънските са долу в мантията  - на около 150-200 км, обясни още Ботев.

Специалистът успокои, че сградите в България би трябвало да издържат на трус с магнитут до 7,5 по Рихтер. Разбира се, ако строителството е качествено и е според разпоредбите.