Само в Lupa.bg: Доган пратил Карадайъ на тайна мисия в Анкара

Мустафа трябвало да измоли помощ, така че гласовете от Турция да отидат в полза на Сокола

Политика
14:20 - 01 Октомври 2024
4669
Само в Lupa.bg: Доган пратил Карадайъ на тайна мисия в Анкара

Ахмед Доган е пратил Мустафа Карадайъ на тайна мисия в Анкара, довериха пред Lupa.bg негови съпартийци. Целта на поръчението била Карадайъ да измоли помощ от Реджеп Ердоган, така че гласовете от Турция на предстоящите извънредни парламентарни избори у нас да бъдат в полза на Доган и новата коалиция около него.

Бившият председател на ДПС трябвало да убеди Ердоган колко е важно в този момент турската държава да помогне, за да може етническата партия да просъществува и занапред. Не случайно за тази важна мисия почетният председател избрал именно Мустафа Карадайъ, защото само преди две години той лично си хортуваше с турския президент.

През 2022 г. Карадайъ проведе закрита за представители на медиите среща с Реджеп Тайип. Двамата разговаряха в президентския дворец в столицата Анкара, като на срещата  присъстваше и министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Всичко това се случи малко преди предсрочните избори на 2 октомври 2022 г.

В края на януари 2024 г. пък Карадайъ се срещна на родна почва с турския министър на външните работи Хакан Фидан, който изненадващо започна визитата си в България именно с доскорошния председател на ДПС. Едва на следващия ден Фидан се видя и с номинираните за съпредседатели на ДПС към онзи момент Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. 

Мустафа Карадайъ с Хакан Фидан

В понеделник, 30 септември, на официалната страница на ДПС във фейсбук беше съобщено за знакова визита на Джевдет Чакъров и сие в Турция. Мастита делегация на ДПС-Доган посети Анкара в навечерието на парламентарните избори за среща с партията на Реджеп Таип Ердоган. Видно от съобщението на формацията домакин е бил зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието Зафер Саръкая. 

Прави впечатление обаче, че на официално публикуваните снимки Мустафа Карадайъ липсва. „Той умишлено е скрит, за да не става прекалено ясно каква е истинската цел на мисията”, обясниха пред Lupa.bg хора от Алианса за права и свободи.