Само в Lupa.bg: Дрогиращи се баровци прехвърлят поршетата си на баби, за да ги опазят от конфискация

Изземването на автомобили може да стане само въз основа на съдебно решение, обясни юристът Даниел Божилов

Крими
18:00 - 22 Август 2023
6319
Само в Lupa.bg: Дрогиращи се баровци прехвърлят поршетата си на баби, за да ги опазят от конфискация

Конфискуването на кола след положителен тест за алкохол и наркотици може да стане само въз основа на съдебно решение. Полицията и прокуратурата обаче карат шофьорите да подписват протоколи за доброволно предаване. Обяснението им - изземват колите като веществено доказателство И какво точно доказва иззетата кола? Това коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов относно новата практика пияните или дрогирани водачи да бъдат наказвани с отнемането на колите им. 

"Виждаме поредните нагли злоупотреби от уж правоохранителни органи. Ако съдът реши, че автомобилът трябва да бъде конфискуван, тогава той може да бъде предоставен на държавна институция само ако тя докаже, че не може да си осигури такъв", обясни Божилов. 

Според него баровците със скъпите коли няма да попаднат под ударите на закона, тъй като те предварително ще прехвърлят на баби и дядовци луксозните си возила. 

"По статистика на МВР несъобразената скорост е най-честата причина за предизвикване на катастрофи. Водачите могат да карат с превишена скорост било заради лоши пътища, било заради непочистени улици, било заради нещо друго. Само 3 % от инцидентите се дължат на употреба на наркотици и алкохол. Пияните и дрогирани шофьори няма да сядат зад волана, ако им се вземе книжката за 2 г., при повторно провинение за 10 г. и ако не се поправят - тогава завинаги", съветва юристът.