Само в Lupa.bg: Ето как Гранитски разкри плановете за коалиция БСП-ГЕРБ

Политика
17:15 - 25 Февруари 2021
14429
Само в Lupa.bg: Ето как Гранитски разкри плановете за коалиция БСП-ГЕРБ

Издателят Иван Гранитски се превърна в ключа за отваряне на вратата за бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ. В интервю пред "Епицентър" той разкри, че ще се бори за програмно правителство, за "коалиция на здравия разум". Без да споменава абревиатурата на ГЕРБ, той обяви, че е "за" подобен съюз, защото трябвало в един момент да се пренебрегнат партийните различия и интереси. 

"Разум и поставяне на националните приоритети над партийните. Това е задължително и може да обедини хора от различни политически семейства и групи. Говорихме за образование и култура, но нима не могат да се обединят разумните хора върху това каква стратегия е нужна за развитие на селското стопанство, за неговото възраждане, на икономиката, на националната сигурност? Имаме добри примери – Унгария, например. Защо не погледнат нашите политици към Орбан, към неговата политика", казва той. Ядосани от думите му, разкриващи плановете на шефката на Столетницата Корнелия Нинова обаче припомнят близостта на Гранитски с ГЕРБ. 

През 2014 г. той беше основна фигура в кампанията на Бойко Борисов за предсрочните парламентарни избори като агитатор за покойния бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев, който впоследствие стана депутат от ГЕРБ. 

Сега Гранитски казва, че не бил партийно обвързан, макар да имал своите леви идеи. Съгласил се да стане втори в листата на БСП в 25-и МИР в София, защото искал да помогне на "свръхчовешкото усилие на Корнелия Нинова да реформира и БСП, и политическото пространство".

Като депутат интелктуалецът щял да се бори за оформянето на стратегия за връщане към автентичните ценности, като целта му била общ консесус в бъдещия 45-и парламент. В тезата си той категорично отхвърля принципите, заложени от неприетата у нас Истанбулска конвенция. Нещо повече, той негласно вини лидера на ПЕС Сергей Станишев в подкрепянето й. "Все едно дали са от ляво или отдясно, тези идеи имат анархо-либерален оттенък. Говоря за тези поклонници на богупротивната Истанбулска конвенция. Знаете, че те имаха силно влияние и в БСП. Смятам че този завой към по-консервативни ценности е правилен и е душеспасителен за Отечеството", твърди Димитров. 

Разкритият като агент на бившата ДС под псевдонима "Огнян" натъртва мнението си за широка коалиция със съвет как БСП трябва да прояви разум и да опита диалог с всички парламентарно представени политически сили "за една по-добра сетнина и бъдещност на държавата". 

"Аз мисля че най-добрият вариант за България е програмно правителство, което да не бъде доминирано от партийни чиновници, а от действителни експерти. Години наред се говори за това, но много малко се прави. Точно обратното, повечето институции са напълнени с обладани от партизански страсти хора, а не от експерти, които си гледат работата, без да се интересуват от лявото и от дясното", казва още той. 

Признава, че има приятели и в ГЕРБ, и във ВМРО. "Намирам, че един бъдещ диалог с ГЕРБ, ВМРО, ДПС и другите партии, които ще влязат в парламента е полезен, разумен и наложителен", смята той.