Само в Lupa.bg: Ето как ще гласуват социалистите утре

Общество
18:00 - 11 Септември 2020
5127
Само в Lupa.bg: Ето как ще гласуват социалистите утре

Плановете на БСП да си избере пряко новия лидер може да се окажат пагубни за вота утре заради куп неразбории в кампанията и правилата за секциите и бюлетините, алармираха членове на пленума пред Lupa.bg. 

По-малко от 24 часа преди старта на чаканото от почти 1 година събитие червените не разполагат с точен брой избиратели, секциите не са определени и стоят на сайта на Столетницата само с идентификационни номера, а броят на застъпниците все още не е определен заради последните неразбории около кандидатите за поста. След като вчера се разбра, че отказалите се от надпреварата Красимир Янков и Валери Жаблянов всъщност остават в нея, защото не са депозирали писмено отводите си в ЦИКПИ, те ще имат право и на определени застъпници по секциите. Само столичанинът Георги Тодоров остана вън от играта, макар името му още да фигурира в документите на "Позитано" 20. 

Шокиращата новина обаче дойде днес - от кухнята на червената ЦИК до Lupa.bg се появи информация, че броят на избирателите, които са предвидени да упражнят правото си на глас утре в т.нар. подвижни секции, е цели 24 000. Това е 1/3 от всички фигуриращи в списъците. 

Какво означава това де факто? 
Подвижните избирателни секции са различни от мобилните, предвидени за хора с двигателни затруднения. Първите всъщност ще обхванат селата и малките населени места. Така село А) ще гласува за лидер от 07,00 до 10,00 часа, село Б) - от 10,30 до 13,30 часа, село В) - от 14,00 до 17,00 часа и така нататък до края на изборния ден. Никой в БСП обаче не е разписал правила как ще се охраняват вече събраните в първото село бюлетини и как ще се обезпечи сигурността на изборните книжа. По наша информация урните няма да се изсипват след всяко село, а накрая на деня, когато ще се разписват и протоколите за входиране на "Позитано" 20. При цели 24 000 избиратели в подвижни секции е напълно възможно на места да има и манипулиране на вота, коментират запознати социалисти. "Превозването им е на юнашко доверие", добавят с огорчение те. 

В същото време има данни и за поръчка на нерегламентиран брой кутии за урните, които не са били разписани от ЦКПИ. 

А за да е още по-драматична ситуацията в централата, се очаква струпването на огромен брой хора в идните дни. Настоящата лидерка на Столетницата Корнелия Нинова пък е убедена в победата си и вече е насрочила заседание на пленума за понеделник, когато вероятно комисията все още няма да се е произнесла окончателно валиден ли е бил изборът в събота, или е нелегитимен заради недостатъчно гласували по устава. 

Избирателната активност пък ще е обвита в пълна мъгла утре и до края на деня няма да има данни как се движи тя, за разлика от всички национални и местни избори, провеждани от ЦИК.