Само в Lupa.bg: Ето мерките срещу COVID-19 в Европа ... засега

Дания и Словакия са под пълна карантина, Мадрид се готви за вълната от Ломбардия

ЕС
17:45 - 12 Март 2020
4836
Само в Lupa.bg: Ето мерките срещу COVID-19 в Европа... засега

Европа затегна рязко мерките в опита си да спре разпространението на коронавируса. В последните няколко часа стана ясно, че досегашните действия не са достатъчни поне да се забави заразата и се наложи още по-стриктно спазване на карантините и отмяна на социалните дейности. 

След Италия и Ирландия, Словакия и Дания въведоха пълна карантина на страните си. Правителството в Братислава нареди не само да се спрат всички учебни, културни и спортни занятия, но и забрани всички социални сбирки с повече от 10 души. Страната има 16 потвърдени лабораторно случая на COVID-19 и нито един смъртен. 

Дания затваря всичките си образователни институции и забранява пътуванията към и извън страната, като от Копенхаген издадоха заповед повече от 100 души да не се събират на едно място. 

Испанската столица Мадрид се готви за вълна от смъртни случаи като в Италия, след като там общият брой на заразените нарастна със 726 само за последното денонощие, а смъртта застигна общо 84 души (32 само за последните 24 часа). 

Полша, Швейцария, Швеция обявиха извънредно положение. Албания, Финландия и още редица европейски страни отмениха всички учебни занятия. В Турция, където има само един доказан случай на COVID-19 започна масова дезинфекция на всички публични площи, включително детски площадки дори в съседния на България Лозенград.