Само в Lupa.bg: Ето я първата жена полковник в Командването на ВВС (СНИМКИ)

Деляна Фурлинска се бори за равнопоставеност на половете сред армейците

Общество
11:30 - 24 Януари 2021
11543
Само в Lupa.bg: Ето я първата жена полковник в Командването на ВВС (СНИМКИ)

За пръв път началник на Канцеларията на Командира на Военновъздушните сили (ВВС) стана жена – полковник Дeляна Фурлинска. Тя е възпитаничка не само на Военната Академия "Г. С. Раковски", но и дипломант на Военновъздушния колеж "Максуел" в щата Алабама. 

Полковник Фурлинска, доскорошен секретар на Сдружението на жените военнослужещи, е назначена на новия си пост със заповед на военния министър Красимир Каракачанов на 14 януари, с което отваря нова страница в историята на Военновъздушните сили като първата жена със звание "полковник" в Командването, отбелязват колегите й във Военната академия.

Полк. Фурлинска се бори от години за равнопоставеност на половете в армейските редици. По данни на Съюза на жените военнослужещи, чийто секретар бе тя, след въвеждането на професионалната служба през 1997-а броят на жените в униформа е стигнал до 19 на сто във военновъздушните сили, 13 на сто в сухопътните войски, а най-малко - 8 на сто, са във военноморския флот.

Сред професионалните войници все още преобладават дамите със звание "редник" и "младши сержант", за разлика от висшите офицерски звания.