Само в Lupa.bg: Фънки пред просешка тояга, фирмата му фалира

Възпълничкият майтапчия и Амебата разпродават имуществото си заради проблемите на "София Мюзик Ентърпрайзис"

Ексклузивно
18:00 - 22 Февруари 2024
17136
Само в Lupa.bg: Фънки пред просешка тояга, фирмата му фалира

Една от най-големите музикални компании у нас - легедарната "София Мюзик Ентърпрайсис" (SME), която развива дейност още от първите години на демокрацията и провежда първите големи концерти на световни звезди у нас през 1992 г., е във фалит! Не случайно промоутърската агенция не може да хване ръка и да доведе някоя от известните и нашумели световни групи и изпълнители у нас. Просто касата на Димитър Ковачев и Иван Несторов е тотално изпразнена и те няма с какво да капарират участниците.

Фънки и Амебата - известни у нас и като едни от основоположниците на движението "Кравай" от едно време, са се видяли в чудо и разпродават цялото си имущество, разбра Lupa.bg. Всякакъв вид оборудване на сценична и озвучителна техника са обявени за продан, като същото важи и за звукозаписни студия.

Все още SME се помещава в офиса си в центъра на София, но едва ли и това ще е за дълго.

В момента от компанията се борят да доведат застаряващите британски легенди от Judas Priest, за които преди дни се появи информация, че могат да свирят отново у нас на 19 юли, тъй като преди това ще забият и в Букурещ - част от европейското им турне и новия им албум. Точно поради тази причина все още не се обявява официално информацията коя ще е компанията, която ще осигури услугите на Роб Халфорд и компания, но едва ли от "София Мюзик Ентърпрайсис" ще успеят да се преборят с конкуренцията на останалите напредващи компании у нас.

В последните години не случайно Фънки и Амебата ги няма на музикалната ни карта, а повечето големи концерти в България се правят от още една-две фирми.

Двама от доскоро най-влиятелни играчи в родния музикален бизнес са станали и "персона нон-грата" в банките, а те буксуват от паднемията насам. Промоутърите имат и големи дългове, които не успяват да изплащат, а няма кой да им отпусне нови кредити, за да съживят бизнеса си и виликото си минало. Заради тези проблеми Фънки и Амебата прехвърлиха задлъжнялата "София Мюзик Ентерпрайсис" на осъдения за трафик на мигранти Цветомир Добрилов, който играе ролята на "бушон". Мълви се, че тандема е ощетил данъчните с над 600 000 лева невнесено ДДС и осигуровки.

В момента Димитър Ковачев, който отдавна кара мощно американско возило, което да може да го побере и издържи, разчита на приходите си от "Капките", но това е крайно недостатъчно да захранва мощния автомобилен звяр.