Само в Lupa.bg: Фейкнюз скара Кирил Петков със служебния кабинет

Политика
13:16 - 14 Септември 2021
8523
Само в Lupa.bg: Фейкнюз скара Кирил Петков със служебния кабинет

Фалшива новина, че министрите на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков, за които се очаква всеки момент да обявят свой политически проект, са тръгнали открито срещу служебното правителство по темата за закриването на въглищни централи, нагнети ново политическо напрежение.

Двамата министри вчера участваха в среща с представители на синдикатите в „Мини Марица-изток” и ТЕЦ 2. Петков и Василев дори се включиха в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места в Маришкия басейн, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

Новината, обаче, бе поднесена като колизия между тандема Петков-Василев и политиката на служебния кабинет с аргумента, че изграждането на газова централа с комбиниран цикъл в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е един от новите големи проекти, предложени от правителство на Румен Радев при редакциите на Националния план за възстановяване и устойчивост, отговарящи на екоизискванията на ЕС.

България вече е подписала т.нар. „Зелена сделка”, с която се ангажира да намали наполовина въглеродните емисии до 2030 г., а това неизбежно ще удари производството на енергия от въглища.

Че участието на двамата министри е разтълкувано превратно в полза на едни или други икономически интереси се доказва от думите на Кирил Петков: „Няма как да ви кажем, че ще ви запазим, както сте сега. Радвайте се! Бихме били поредните лъжци, а сме тук, за да кажем: „Писна ни”. Но не можем да кажем: „Майната й на Европа”, защото тя ще ни резне по 100 канала, ако го направим”.

На среща със синдикатите в „Мини Марица –изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 Василев се обяви за внимателно обмисляне на газификацията на въглищните централи, защото това ще направи цената на енергията изцяло зависима отвън, и настоя за запазване на мините максимално дълго време.

Аргументът за загуба на енергийна независимост при затваряне на въглищните централи бе изложен и от президента Румен Радев на среща на лидерите през май в Брюксел.

Тогава Радев сочеше като едно от възможните решения именно изготвянето на проекти за нови мощности, съобразени с екоизискванията, които да бъдат включени в плана за възстановяване.

Така при ревизията на Националния план за възстановяване и устойчивост служебното правителство предложи 1.0 GW мощности в ТЕЦ „Марица Изток-2“ да бъдат заместени от газова централа. За целта в плана са заложени 499 млн. лв. безвъзмездно финансиране от Брюксел и 1,2 млрд. лв. частно съфинансиране.

На челната снимка: Министрите на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков се включиха в подписката за запазване на комплекса „Марица-изток“