Само в Lupa.bg: Феодал прегради с ток общински път (ГАЛЕРИЯ)

Красимир Паргов спря достъпа до яз. „Пчелина”, изживява се като владетел на Радомирско, където управлява според свои закони

Крими
10:01 - 17 Март 2019
19108
Само в Lupa.bg: Феодал прегради с ток общински път (ГАЛЕРИЯ)

Феодал от Радомир иззе функциите на държавата и управлява региона според свои собствени правила като истински самодържец. Репортер на Lupa.bg стана свидетел на маниера на самозабравилия се бизнесмен Красимир Михайлов, познат тук повече като Паргов. Като безспорен господар тарикатът преградил с бариера, по която тече ток, общинския път над с. Прибой, на десетина километра от Радомир, който води до яз. „Пчелина”, в който се влива река Струма.

Достъпът до водоема обаче е ограничен по решение на Паргов. Така хората, които искат да стигнат до язовира за риболов или просто на разходка, са принудени да се върнат, защото бариерата с ток не позволява преминаването. А има какво да се види - на язовира има почивни станции на БАН, както и изграден развлекателен комплекс с басейни и дискотека. На брега му се намира и средновековната църква „Свети Йоан Летни“.

Красимир Паргов налага свои закони в Радомир и региона

Репортерът на Lupa.bg се свърза с работник от конефермата на радомирския бизнесмен, която отстои на метри от високоволтовата преграда. „Не може да минете, натам не дават”, обясни с лоша дикция мъжът на около 60 години, който се представи като Методи Христов Димитров. На въпрос как така общински път е отцепен с бариера, по която тече електричество, смутеният работник с видими нарушения в умственото развитие отвърна, че така е наредил началникът.

При досега на метал с метал излизат искри от волтажа, пуснат, за да държи хората далеч от язовира

Методи, който се представи първо като 16-, а секунда след това коригира възрастта си на 14-годишен, призна, че пари за своя труд не вижда, защото „Паргов ми ги внася в банката”. Без да е криминалист, всеки може да се досети, че крепостният работник едва ли някога в живота си е пристъпвал през входа на банкова институция. Жител на с. Прибой внесе нотка яснота - няколко човека като Методи работят от години за радомирския властелин срещу малко манджа и кутия цигари на ден. Без заплата.

Преградата с ток спира достъпа до яз. „Пчелина“ по решение на феодала Паргов. Да обяснява престъплението е оставен „14-годишният“ Методи Димитров

Страхът от Красимир Паргов, наричан и Свинаря заради бизнеса с животни, който развива, е огромен и местните предпочитат да мълчат, за да не си навлекат беля на главата. Страховете им се подхранват от цяла сюрия охранители, които бдят в района на яз. „Пчелина”, където Паргов отглежда повече от хиляда крави.

Тарикатът стои зад мината-убиец „Ораново“

Свързват скандалния бизнесмен с Георги Първанов

Проверката ни показа, че Паргов е печално известен покрай мина „Ораново”, където на 16 юли 2013 г. загинаха четирима миньори, а при спасителната операция почина още един човек. Това всъщност е третият поред инцидент в мината, като при предните умират по още двама души. В същото време обаче Красимир  Михайлов - Паргов се измъква сух заради протекциите, с които се ползва и най-вече заради дружбата си с президента Георги Първанов, пише „Монитор”.

В годините назад една от първите публични появи на Красимир Паргов, според различни публикации е като един от собствениците на фалиралата по-късно „Добруджанска банка”. По-късно интересите му са предимно в животновъдството - Паргов участва в приватизацията на месокомбината в Перник, през 2005 г. се регистрирал като земеделски производител за отглеждане на едър рогат добитък в с. Прибой, има завод за фураж в съседното село Александър Димитров, притежавал е и свинекомплекса „Кембъроу” в благоевградското село Зелендол.

Към 1998 г. феодалът на Радомир притежава месокомбината в Добрич и най-големите свинекомплекси в региона. През 2000 г. беше прострелян в крака при атака с калашници в точно до село Прибой.

В редица медийни публикации се твърди, че благодарение на партньорството си с Георги Първанов бизнесменът с робовладелски нрав придобива и концесията за добив на въглища от „Ораново” на 7 февруари 2005 година. В минно-енергийния сектор Паргов преплита интересите си и с друг скандален бизнесмен - Христо Ковачки. Двамата са свързани дори през футбола – чрез ФК „Миньор” (Перник). Свинаря е бил бос на клуба, както впрочем и зетят на Ковачки - Никифор Вангелов.

Като собственик на футболния клуб „Миньор” Свинаря редовно лично пребивал футболистите, от които не бил доволен. На някои от футболните срещи на клуба Паргов и Ковачки канели лично Георги Първанов, като най-запомняща се оказва тази от декември 2007 г., когато на стадиона излизат отборите на „Левски” и „Миньор”.

Публикации в медиите пък свързват феодала Паргов с шефа на БСП-София Калоян Паргов по родствена линия.