Само в Lupa.bg: Ген. Мутафчийски е заместник на Бойко Борисов според Националния пандемичен план

Новини
12:27 - 29 Април 2020
7188
Само в Lupa.bg: Ген. Мутафчийски е заместник на Бойко Борисов според Националния пандемичен план

Генерал проф. Венцислав Мутафчийски, който е началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, е със статут на вицепремиер. Това предвижда Националният пандемичен план, приет през януари 2006 г., разработен от администрацията на здравния министър по това време проф. Радослав Гайдарски.

Хирургът излезе с остра критика срещу кабинета за това, че 109-страничният документ, за чието разработване са похарчени над 3 милиона лева, изобщо не е бил ползван. Lupa.bg направи справка какво съдържа той и какво предвижда в случай на пандемия. Въпреки че той е начертан с фокус към лечение на пандемичните щамове на инфлуенца (грип), постулатите и медицинските протоколи, епидемиологичното търсене и карантинирането на хората, социалните и икономическите мерки при пандемия, изглеждат същите, приложени и сега за справяне с COVID-19. 

Според плана у нас действа Национален пандемичен комитет, чийто председател е определен от министър-председателя вицепремиер. Приравнено към сегашните условия, това е именно шефът на НОЩ ген. Мутафчийски.

Негова е задачата да ръководи националната политика за ограничаване разпространението на вируса, да координира дейностите на държавните органи и осъществява връзки с неправителствени организации, да анализира данните за епидемичната ситуация по отношение на пандемичния грип, като информира Министерския съвет и обществеността, да предлага конкретни противоепидемични мерки за ограничаване на последиците за здравето на гражданите и да предлага на Министерския съвет становища по международни декларации, конвенции, споразумения и други документи, касаещи пандемията. Нищо повече.

Разликите между Националния пандемичен план и сега действащата структура на НОЩ? 

Ако беше ползван той, здравният министър Кирил Ананиев щеше да е заместник на ген. Мутафчийски, а в Щаба членове щяха да са - заместник на МВР шефа Младен Маринов, заместник на финансовия министър Владислав Горанов, заместник на военния министър Красимир Каракачанов, заместник на социалната министърка Деница Сачева, заместник на транспортния министър Росен Желязков. Сега прави впечатление, че ген. Мутафчийски еднолично дава всички препоръки към кабинета (въпреки че де факто не е така), а Ананиев е в ролята на премиер с всички въведени, отменени и променени заповеди. 

Приликата идва само с присъствието на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е предвиден за активен участник във взимането на решения според пандемичния план заедно с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В него обаче се предвижда присъствието и на шефа на НЗОК, на ветеринарната служба, на директора на Института по микробиология на БАН, и на националните консултанти по епидемиология, вирусология и инфекциозни болести. Имената на тези лица досега не сме чували както представители на НОЩ. 

Иначе в същината си мерките срещу разпространението на COVID-19 в момента не се различават особено с тези, разработени в пандемичния документ срещу грипа. Истината е, че принципите за епидемиологичните проучвания и изолирането на болните, а дори и тяхното лечение, не се различават особено, въпреки изключително слабата прилика между коронавируса и инфлуенца вълните.

И през 2006-а, и сега, държавата насърчата леко до средно тежките случаи да се лекуват вкъщи и да се консултират по телефона, а само тежките да се приемат в болница. 

Особено любопитно е подробното разписание на документа отпреди близо 15 години как да се справи страната с втората вълна, за която в момента почти всички световни институти предупреждават. Според него след затихване на първата пандемична вълна основна задача е да бъдат направени анализ и оценка на ефективността на приложените специфични средства, мерки и действия, а успоредно с това да започва подготовка за следващата пандемична вълна, като се очаква винаги тя да е по-свирепа от първата, но все пак по-благоприятна, защото е вероятно да има ваксина в по-големи количества.