Само в Lupa.bg: Георги Семерджиев тикнал Златко Баретата зад решетките?

Убиецът от „Черни връх“ лъжесвидетелствал срещу Златомир Иванов по делото за наркотици

Общество
17:40 - 08 Юли 2022
12667
Само в Lupa.bg: Георги Семерджиев тикнал Златко Баретата зад решетките?

Убиецът от „Черни връх“ Георги Семерджиев е лъжесвидетелствал по делото на Златомир Иванов - Баретата за разпространение на наркотици, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници. Той е представил пред съда невярна информация за бизнеса на бившото ченге.

Златомир Иванов е арестуван от агенти на ДАНС на 6 февруари 2009 г. Обвинен е като лидер на група за разпространение на наркотици и убийства, което обаче не се доказа. На 28 януари 2010 г. мярката му за неотклонение е променена от задържане под стража в домашен арест. Изтърпява я до 20 май 2016 г., когато ВКС го осъди окончателно на 8 г. и 3 месеца.

Наказателното производство срещу Баретата започва през февруари 2009 г. На 14 април същата година парламентът променя Наказателния кодекс в частта за приспадането на домашния арест от присъдата (чл. 59, ал. 1). Дотогава всеки ден домашен арест се приспада от наказанието в съотношение 1:1.

Георги Семерджиев има отношение и по разследването на опита за убийство на Бойко Борисов през 2016 г. Експремиерът бил получил заплахи в анонимен плик за писмо в МС. Те включвали негова снимка, куршум и заплашителни послания с изрязани от вестници букви. По този случай Семерджиев твърдял, че има информация. Такава имал и по отношение на заплахите към главния прокурор Иван Гешев преди 2 години. Той посочил имена на хора, които обвинител №1 наричал мафиоти.

Иван Гешев е намерил своя снимка с дупки като на мишена за стрелба. Тя била сгъната на две и сложена в празен плик.  Била цветна с размера на лист хартия. До ден-днешен не стана ясно дали са заловени хората, които отправили заплахите към Борисов и Гешев.

На 5 юли вечерта Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени и пострада таксиметров шофьор. След кървавия инцидент той се покри.  

"Автомобилът не е бил с табелите си, защото е спрян от движение. Позволил си е да кара с други табели. И друг път е шофирал дрогиран“, обясни след мелето комисар Цветков.

Само преди месец Семерджиев е бил спипан да шофира дрогиран. Най-вероятно е отказал да бъде тестван на наркотици, иначе е щял да бъде вкаран в ареста за 24 часа. Ако това е така, трябва да му е наложено наказание от 2 000 бона и да му е отнета шофьорската книжка, която той няма, за още 2 г. Възможно е също така неговата приятелка полицайка Симона Радева да го е отървала от килията.