Само в Lupa.bg: ГЕРБ готви нова сглобка

Хората на Борисов били готови да подкрепят кандидата на БСП за шеф на СОС

Ексклузивно
16:40 - 17 Ноември 2023
9250
Само в Lupa.bg: ГЕРБ готви нова сглобка

„Да не отварят кутията на Пандора!” С тези думи преди броени дни Бойко Борисов се обърна към "Продължаваме промяната" и конкретно към Асен Василев заради финансовата му политика и безразборното трупане на дългове. Кутията на Пандора обаче явно вече е отворена, защото от ГЕРБ искат нова сглобка, споделиха неофициално пред Lupa.bg народни избраници.

Точно тази политическа цел била в основата на процедурните хватки и пленарни игрички, с които вчера и днес хората на Борисов, както и групата на ДПС, разиграват колегите си в Народното събрание по повод гласуването на вота на недоверие.

Безпрецедентно, в продължение на два работни дни, в пленарна зала не може да събере кворум, за да се осъществи гласуването по втория вот на недоверие към кабинета „Денков”, внесен от БСП, Възраждане и ИТН.

„Мога да ви кажа, че най-вероятно ще има някаква нова сглобка. Най-вероятно ще има нови играчи. Едва ли ГЕРБ извиват ръцете на ПП само за дерогацията - но очевидно това е едно от исканията им, което не е изпълнено”, коментира пред Lupa.bg близък до властта депутат.

От обкръжението на ГЕРБ пък довериха, че намерението на Борисов да се отърве от ПП се затвърдило още през септември. Тогава елитът на ГЕРБ проумял какви са мащабите на недоволство от ПП сред електората на партията.

„Как няма да търсят преформатиране на сглобката, като ПП измести БСП по омраза сред избирателите на ГЕРБ! Техните хора открито казват – по-добре с БСП да бяхме направили кабинет! Затова сега Борисов ще се опита да сглоби (не)коалиция във формат ГЕРБ – ДБ – ДПС. Само не е ясно как ще го изиграят за пред публиката...”, обясниха запознати с интригата.

По инициатива на ГЕРБ са и хватките в Столичния общински съвет, където също работата е блокирана, защото не може да се избере председател на СОС. „Борбата за СОС също е част от извиването на ръце, но по-голямата болка на Борисов е Варна, където ГЕРБ са абсолютно изолирани”, подчертаха червени депутати.

Интригата на „Московска” 33 станала толкова дебела, че ГЕРБ като нищо щели да подкрепят кандидата на БСП за председател на СОС – Диана Тонова, само и само да прецакат ПП.

„ГЕРБ вече отправиха такава оферта към БСП, чакат отговора им”,

информира ни наш човек в общината. Предложението, разбира се, е неофициално. Междувременно стана ясно, че утре Васил Терзиев кани Корнелия Нинова на среща в сградата на Столична община, на която най-вероятно кметът ще се опита да предприеме контраатака, с която да спечели социалистите в своя лагер.