Само в Lupa.bg: Гешев остава главен прокурор поне до есента

Оставката на обвинител №1 ще се обжалва пред Конституционния съд, което ще забави приемането й

Политика
17:35 - 18 Май 2023
7121
Само в Lupa.bg: Гешев остава главен прокурор поне до есента

Седемнадесет гласове на съдии и прокурори от ВСС са необходими за спасяването на главния прокурор Иван Гешев. Засега Георги Кузманов, Иван Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова са поискали официално той да подаде оставка. От край време негови противница са съдийките Атанаска Дишева и Олга Керелска, които със сигурност ще гласуват за отстраняването на обвинител №1. Ако не се появят други негови врагове, той ще остане на поста си. 

"Дори и да се приеме оставката му, тя най-вероятно ще мине през Конституционния съд. Там ще се гледа поне 3 месеца. Иван Гешев може да поиска да бъде разпитан израелския експерт, който направи оглед на мястото на взрива. Същото искане е възможно да бъде поставено и от член на ВСС. Няма гаранция, че израелският спец ще дойде веднага или трябва да се чака". Това обясни пред Lupa.bg адв. Емануил Йорданов.

Според него сигналите на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов срещу Гешев няма да доведат до оставката му.

"Да видим прокурора, който ще разпита обвинител №1 в понеделник, как ще си свърши работата. Ако бъде обективен, може да очакваме оставка. Не са изключени изненади от членовете на ВСС. Въртят се като дервиши и не знаем на чия страна ще застанат. Засега само Боян Магдалинчев открито застава зад Гешев", посочи правозащитникът.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще се събере другата седмица на извънредно заседание, за да обсъжда сигнала на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.

Кога ще бъде свикано, ще реши правосъдният министър Крум Зарков, който е председателстващ кадровия орган, но без право на глас. Това се реши след час и половина дебат по въпроса в каква процедура се обсъжда сигнала.

Той беше включен като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание. Всички се съгласиха, че би било неадекватно да не обсъждат темата.

Сигналът на Сарафов до ВСС е малко по-различен от този, който е до Софийската градска прокуратура. В него се казва само, че на 15 май главният прокурор е пуснал в кабинета си запис на разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който бил направен предишния ден. Пред заместниците си бил казал, че има 150 записа на разговори с магистрати и политици.