Само в Lupa.bg: Гешев плащал 6 бона месечно на Филчев

"Експертният съвет" на бившия главен прокурор вече е разтурен

Ексклузивно
14:48 - 21 Юни 2023
16025
Само в Lupa.bg: Гешев плащал 6 бона месечно на Филчев

6000 лева на месец е получавал бившият главен прокурор Никола Филчев от наследника си на поста Иван Гешев, научи Lupa.bg. Парите са му били превеждани като хонорар заради участието му в т.нар. "Експертен съвет", който функционира малко след като Гешев бе избран за главен прокурор. Сумата, разбира се, не е плащана от джоба на юридическото недоразумение с обръсната тиква, а от бюджета на Прокуратурата, тоест - от данъкоплатците.

Съветът бе създаден през май 2020 г. и в него участваха представители от областта на правото и бивши магистрати. Всъщност, целта беше Гешев да си направи собствено юридическо лоби, което да го словослови, а масрафа се плащаше от бюджета на Прокуратурата, разясняват юристи пред сайта ни.

В т.нар. Експертен съвет, създаден от бившия главен прокурор, влизаше и екс обвинител №1 със скандална репутация Никола Филчев, който имал доста сериозно влияние над Гешев, научи още Lupa.bg. Филчев посещавал кабинета на Гешев всяка седмица без изключение, а според източниците ни именно той е дал безумния съвет на Каскета да се заинати и да не подаде оставката си като главен прокурор. Именно привличането на Никола Филчев в т.нар. "Експертен съвет", стана причина още при обявяването му преди 3 години, проф. Васил Мръчков, който също е бил главен прокурор в миналото, да обяви, че се оттегля.

Със заповед на изпълняващия функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов от днес се закрива Експертният съвет към главния прокурор, съобщиха от държавното обвинение.