Само в Lupa.bg: Гл. комисар Николай Николов става служебен вътрешен министър?

Румен Радев още ще управлява, след като в последния момент сменя зам.-министри, предположи юристът Даниел Божилов

Политика
17:45 - 25 Април 2023
6391
Само в Lupa.bg: Гл. комисар Николай Николов става служебен вътрешен министър?

Вероятно президентът Румен Радев се готви за нов служебен кабинет, след като в последния момент смени зам.-вътрешния министър Моника Бийчър. "Обичайно месец преди края на мандат не се назначават зам.-министри", отбеляза пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов. 

Според него е възможно следващия вътрешния министър при нов служебен кабинет да бъде бившият шеф на пожарната главен комисар Николай Николов. В края на ноември миналата година той бе назначен за съветник в политическия кабинет в МС на Иван Демерджиев. Това става само седмица след неговото пенсиониране. Като нищо ще заеме поста на сегашния титуляр във вътрешното ведомство. 

Даниел Божилов

"По всичко личи, че редовен кабинет няма да има. Днес Бойко Борисов си изми ръцете пред "партньорите". Каза им: "Аз съм готов, оправяйте се с ПП и ДБ, а те искат да печелят местните избори в София", коментира Божилов.

Остана загадка защо в последния момент бе отстранена заместничката Демерджиев Моника Бийчър. Тя съпровождаше вътрешния министър при много негови прояви. Винаги беше с него при заседанията по линия на Правосъдие и вътрешни работи в Брюксел. Последната й публична изява, отразена на сайта на МВР, е от 20 април, когато участва във видеоконферетния разговор на Демерджиев с румънския му колега.

Само преди дни тя представи проекта за бъдещите лични карти, които до края на 2023 г. предстои да бъдат издавани по нов модел и който е изпълняван по договор от германски консорциум, спечелил обществената поръчка. 

Димитрова  бе назначена за служебен зам.-министър на вътрешните работи на 04 август 2022 г. Преди това, в периода май - декември 2021 г. беше  зам.-министър на финансите в служебното правителство с министър-председател Стефан Янев. В месеците от януари до май 2021 г. пък бе юрисконсулт в Министерството на външните работи.

Още по-рано работи в дирекция „Централно звено за финансиране и договаряне” на Министерство на финансите, а от януари 2011 г. до май 2016 г. е директор на дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) в МФ и е ръководител на Управляващия орган на ОПАК.