Само в Lupa.bg: Готви се следизборен преврат срещу Корнелия

Двама висши социалисти напират за председателския пост в БСП

Ексклузивно
18:00 - 09 Май 2019
73381
Само в Lupa.bg: Готви се следизборен преврат срещу Корнелия

Следизборен преврат срещу лидера на БСП Корнелия Нинова вече е задействан като план на „Позитано” 20 от един от опозиционерите на червената шефка, а друг, който сега й се пише сигурен поддръжник, е готов да я смени начело на партията при първа възможност, научи ексклузивно Lupa.bg.

По наша информация от няколко седмици депутатът Красимир Янков, който не крие антипатиите си към сегашното ръководство на червените, е подел кампания за ухажване на свои колеги-социалисти в Националния съвет с щедри обещания и с грандиозни планове за бъдещи промени в редиците на БСП. Той бил готов да иска свалянето на Нинова след вота за нов Европейски парламент на 26 май, въпреки социологическите прогнози, че тя ще изведе партията първа на изборите.

Основната аргументация на Янков била, че капсулирането на Нинова на четвъртия етаж в партийната централа и нележанието й да води открита комуникация с всички ешелони в БСП, водело до негативи, които щели да се отразят не на сегашните резултати, а при местния вот в края на октомври. Янков, който сега се радва на подкрепа за идеите си от около десетина членове на по-широкото ръководство – пленума, започнал да се върти около няколко свои колеги в Народното събрание, за да ги увещава да станат част от заверата му.

Планът бил да склони онези депутати, които вече пратиха писма на Нинова, недоволни от изваждането на парламентарната група – акт, коствал им хиляди левове от заплати. Самият Янков бе един от първите пропищели от получаването едва на 1/3 от депутатските възнаграждения. Според изчисленията на апаратчици само по свиренето на тази сутрина старозагорецът би могъл да получи още осем гласа, при това на ключови партийци.

Нещо повече, Янков бил готов дори със списък с имена за съставянето на свое Изпълнително бюро. Измислил и „свой” червен кабинет с лица от предишни правителства с бесепарско участие. А обещанията му пред съпартийците за приемственост в партията включвали и това – да вкара в тясното партийно ръководство дори сегашни сподвижници на Нинова.  

От друга страна, един от видните социалисти, които от години, а и сега декларират подкрепа към Нинова – шефът на столичните социалисти Калоян Паргов, също се цели в председателското място. Той обаче смята да пази стратегията си за пътя към четвъртия етаж на „Позитано” 20 в тайна, поне докато не минат европейските избори. Факт е обаче, че амбициите му не датират от днес, а са известни на широк кръг социалисти още от предишния състав на конгреса.