Само в Lupa.bg: Готвим се да посрещаме бременни бежанки и болни от ковид мигранти

Общество
17:00 - 30 Септември 2021
3990
Само в Lupa.bg: Готвим се да посрещаме бременни бежанки и болни от ковид мигранти

Лекарствен списък, поръчан от Министерския съвет чрез Държавната агенция за бежанците, разкри подготовка за посрещане на бременни жени и болни от ковид мигранти и бягащи от войните в Сирия и Афганистан, видя Lupa.bg. 

Обществената поръчка е била пусната миналата седмица и предстои офертите с прогнозна цена за всички лекарствени позиции да бъдат отворени след броени дни. По изчисления на държавата са необходими над 70 хиляди лева без ДДС, за да се запълнят аптеките на бежанските центрове в страната. 

Прави впечатление, че базовият пакет медикаменти, който трябва да бъде задоволен от доставчика, спечелил конкурса, съдържа предимно илачи против болка и при нужда за бременни жени като папаверин, хепароиди и диуретици. Огромно е количеството от препарати, стандартно изписвано при леки до средни случаи на COVID-19, като антибиотици от няколко групи, антипиретици, против газове, срещу кашлица и кортикостероиди. Не липсват и лекарства при изгаряния и рани, но там се залага на най-евтините медикаменти и унгвенти на българския пазар. 

Държавата поръчва и илачи срещи заболявания на опорно-двигателния апарат, като става въпрос предимно за болкоуспокояващи, а за астматиците сред мигрантите са предвидени бронходилататори под формата на таблетки и инхалатори.