Само в Lupa.bg: Готвят линч за кмета на Царево!

Георги Лапчев се чуди как да се измъкне сух от цялта наводнена и смърдяща ситуация

Новини
16:57 - 07 Септември 2023
8562
Само в Lupa.bg: Готвят линч за кмета на Царево!

Царево е наводнено. Наводнени са и още населени места в околията, а трагедията е една от големите, засегнала поредното кътче от България. Жителите на курортното ни градче са бесни на всичко, което се случва в общината в последните години и търпението им се изчерпа. Хората вече готвят линч на кмета Георги Лапчев, който открито е нападан и от свои, и от чужди, научи Lupa.bg.

Силните дъждове и наводненията в последните дни взеха своите невинни жертви, а Арапя, "Нестинарка", "Василико" и околията изживяват своя невиждан до момента кошмар.

Преди дни първият "залп", който беше отправен към Георги Лапчев, беше от общинския съветник от опозицията - Емил Пейчев, който сподели до какво води "12-годишното безхаберие на кмета". И това още в първите часовете на водната стихия.

Не закъсняха и още реакции, разбира се.

"Лапчев е виден представител на ОПГ "ГЕРБ"! Както и в почти цяла България община Царево е управлявана от местните деребеи и феодали, а резултатите са на лице", споделят едно и също мнение хората от пострадалото населено място.

Някои разказват и интересни случаи от преди години, когато са позиционирали своите каравани в Арапя. Още тогава, преди близо 15 години, мястото е започнало да се застроява поголовно и да прилича на гето. Разбира се, без никакви условия - което едва ли учудва някой.

Георги Лапчев се чуди как да се измъкне от конфузната ситуация

Занемарени са доста от важните въпроси, просто са замитани под килимчето в нечий кабинет и така в един слънчев ден хората в района се озовават без канализация, без отводнителни системи и без каквито и да било "екстри", от които се нуждае нормалният съвременен човек.

Мнозина обвиняват Лапчев, че ако има възможност, "ще продаде и майка си" и ще застрои и плажа, и част от морето! До този момент позицията му е била твърде силна, а той непоклатим на кметския стол. Но сега, след разбушувалото се море - и в буквалния, и в преносния смисъл, Жоро Лапчев изглежда повече като удавник, опитващ се да се хване за спасителния пояс.

От Приморско на юг, цялото Черноморие е наводнено. Хората бедстват, коли и каравани бяха завлечени в морето, срути се мостът в Царево. Пътищата между Приморско, Царево и Синеморец и този към Звездец са затворени. Няма от дни и мобилна връзка в някои райони. А кметът на Царево обяви бедствено положение и предупреди хората да се изтеглят на най-високите места.

Реално поредните бедстващи хора са оставени на произвола на съдбата. Защото се строи безогледно, застрояват се устията се реки. Реките и деретата не се почистват и поддържат. А в Странджа безнаказано се изсичат гори, обезлесяват се цели райони, което оказва своето влияние вече. А гората и дърветата поемат и задържат дъждовните води, предпазват от наводнения.

Но има и още един важен момент - от доста години насам местните в Ахтопол, Царево и Лозенец радостно позволи да се затрупат и застроят всички дерета, поточета и рекички. В Синеморец, Резово и Варвара подобен ентусиазъм на местното население не му бе позволено, благодарение на повечето жители, дошли отвън, и голяма част от тях се опитват да пазят природата и законите от резачките и бетоновозите на... местните, естествено! Да, местните са голямата напаст! Сега те страдат, но роптаят срещу всичко и всеки. А сега готвят линч за кмета на Царево, но са се усмихвали ехидно и са се облизвали сладко, когато са получавали пари за парцелите и ра различните "разрешителни", за които са си затваряли очите всички.

И сега ли природата е виновна? Или пък човешката алчност?